Katolički vernici danas proslavljaju rođenje Hrista: Srećan Božić!

Ponoćnoj misi na Badnje veče, pored velikog broja vernika, prisustvovali su predstavnici države, diplomatskog kora i verskih zajednica.

"Čestitajmo jedni drugima srećan, blagosloven i čestit Božić, mir iskreno želim svima, a braći i sestrama koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru, istočnom obredu, bratski kličem: Mir Božji, Hristos se rodi", rekao je Hočevar.

On je Božić čestitao partijarhu Irineju, monaštvu Srpske pravoslavne crkve i narodu.

"Predsedniku Srbije i njegovim savetnicima, vladi i parlamentu koji su prvi i najodgovorniji za našu državnu zajednicu, zahvaljujemo na ljubaznim čestitkama i želimo mir, blagoslov i uspeh u radu", poručio je Hočevar.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.