Antić: Pola Ibarske ispod bezbednosnog proseka

Pilot projekat Auto moto saveza i Agencije za bezbednost saobraćaja, koji je realizovan uz podršku Ministarstva saobraćaja, pokazao je i da se u Beogradu nalazi najkritičnija deonica i to od Miljakovca do Žarkova.

Rizične deonice su takođe Županjac-Dudovica, Ljig-Dići, Ugrinovci - Bućin grob.

Antić je u Vladi Srbije, gde je predstvljen projekat, rekao da je potrebno uložiti 10,5 milijardi dinara kako bi se povećala bezbednost na Ibarskoj magistrali i dovela na odgovarajući nivo.

On je naglasio da će bezbednost saobraćaja biti prioritet tog Ministarstva u narednom periodu, iako su sredstva za tu namenu skromna.

Prema njegovim rečima založiće se i za to da se ponovo vrati izdavajanje dela akcize na naftne derivate za održavanje puteva.

Ministar je rekao da će Srbija za nekoliko godina dobiti autoput na Koridoru 11, od Beograda do Čačka, koji će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali.

Posle mapiranja rizika na toj magistrali, u okviru pilot projekta, date su preporuke za primenu inženjerskih mera, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda.

Ineženjerske mere obuhvataju više od 70 postupaka za unapređenje puta, kojima će spasiti na hidljade ljudskih žiovta, s obzirom na to da je Ibarska magistrala, saobraćanica sa najviše saobraćajnih nesreća u Srbiji.

Oko 58 odsto ispitanog dela magistrale, od Beograda do Čačka, ocenjeno je prosečno sa dve, od ukupno pet zvezdica.

Ministarstvo saobraćaja, u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije (AMS S) i Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije, predstaviće danas rezultate pilot projekta snimanja, ocenjivanja i mapiranja rizika Ibarske magistrale, po iRAP/EuroRAP metodologiji za snimanje i ocenjivanje puteva.

Izvor: 24sata

Pogledajte još