Mala modna šetnja

U duhu tranzicionih promena, novih ulaganja i otvaranja tržišta, Beograd u svojoj modnoj ponudi ima sve više ekskluzivnih radnji poznatih inostranih modnih brendova

Prošlogodišnje otvaranje modne kuće "Zara" privuklo je veliki broj zainteresovanih, kolekcije brojnih drugih kuća na uvidu su trendseterima, i u beogradskim izlozima i u raznim magazinima koji nude pregled trendova za novu sezonu i savete šta se u njoj ne sme propustiti. Ipak, stil je mnogo više od trendova određene sezone, a modna industrija ogromna mašinerija za obrt novca i ideja. Nakon formiranja brenda i njegovog utemeljenja na lokalnoj (a zatim i svetskoj sceni) važno je osigurati trajanje - pametnom strateškom politikom, marketinškim kampanjama i stalnim ’osvežavanjem’ brenda - idejama, ljudima, poslovnim zaokretima. Veoma je mnogo, zaista, poznatih modnih marki koje uspešno traju i evoluiraju na svetskoj sceni, a za koje se ovde malo zna ili su potpuno nepoznate.

Tako su na primer, u britanskom modnom vodiču, u pregledu najtraženijih i najpopularnijih brendova u Velikoj Britanji navedeni Lous Vitton, Yves Sent Laurant, Adidas, Diesel, Gucci, Levis, Top Shop, Reebok, Benneton, Nike, Givenchy i mnogi drugi koje prepoznajemo ali i O’Neill i Tedd Baker.

O’Neill je američki brend sa tradicijom dugom pedeset godina koji proizvodi najpopularnije kišne jakne na svetu i potpisuje veoma popularnu liniju sportske odeće. Inspirisan surfovanjem na okeanu O’Neill je od svojih jakni koje su napredovale u dizajnu i obliku napravio prepoznatljiv brend. Inovacije su se ticale i materijala koji je predstavljao preteču PVC-a. Danas je brend popularan širom sveta i ima razvijenu prodajnu mrežu.

Ted Baker je takođe dugo na modnoj sceni - već nekoliko decenija - i jedan je jedan od vodećih britanskih modnih brendova. Ova kuća proizvodi autentične linije muške mode i ženske mode, živih boja i neobičnih, ’otkačenih’ krojeva. Baker danas ima deset butika u Londonu i ekskluzivne radnje u svim većim Britanskim gradovima, Evropi, USA, Australiji i Aziji.

Najpoznatiji Englez u svetu visoke mode je ekscentrični Alexandar MC Queen koji je za ovu sezonu lansirao novu ’Škotsku’ modu - neobične krojeve u ženskoj kolekciji načinjene od vunenih materijala sa raznolikim, poznatim karo dezenima škotskih narodnih nošnji (koji su u žensku modu ušli mogo pre njega). Talentovan, inventivan i ekstravagantan McQueen (rođen 1970) se brzo izdvojio na britanskoj modnoj sceni, postao prihvaćen u krugovima visoke mode i počeo da diktira trendove. On je najmlađi britanski dizajner koji je dobio nagradu ’Britanski dizajner godine’i to četiri puta zaredom, od 1996 -2000. Bio je na čelu kuće Givanchy, u kući Gucci bio je kreativni direktor a saradnja sa sportskim gigantom Puma rezulturala je potpuno novom linijom sportske obuće.

U svetu Evropske mode, posebno u njenom srcu - Italiji, deluju modni giganti - kuće velikih dizajnera koje su svoj biznis razgranale po čitavom svetu i koje neguju prepoznatljivost, kvalitet i tradiciju. Modna kuća Etro koja postoji trideset godina ima svetski poznatu liniju ženske i muške mode, liniju proizvoda za kuću i aksesoara. Zaštitni znak ove modne imperije iz Milana su kvalitetni materijali i neobični dezeni, a njhov stil je mešavina prefinjenog i modernog.

Modna kuća koja je u svetu muške mode na mestu broj jedan decenijama unazad i pravi najbolja muška odela na svetu je kuća Brioni. Brioni su osnovani u severnoj Italiji nakon Drugog Svetskog rata i do današnje prestižne pozicije došli su nakon kontinuiranog uspona na modnoj sceni i pametnog ulaganja u održavanje brenda i negovanje kvaliteta. Njihova (veoma skupa) odela i čitav program muške kolekcije predstavljaju vrhunsku klasiku koju, pored savršenih krojeva odlikuju i najkvalitetniji materijali. Brioni su izbor brojnih poznatih muškaraca i oznaka stila i prestiža. U svetu pristupačnije mode, one namenjene prosečnom tržištu i različitim ciljnim grupama unutar njih postoji čitav niz brendova u Evropi koji su jako popularni.

U Španiji (pored nama veoma poznatih kuća Mango, Zara i Camper)  jako je popularan brend Custo Barcelona. Ova kuća je pozicije na tržištu učvrstila zahvaljujući različitom, originalnom i inovativnom stilu koji je namenjen mlađoj, urbanoj publici. Casual moda sa potpisom Custo Barcelona prodaje se u velikom broju butika u Španiji i u svim većim svetskim centrima.

Američko tržište, koje ima poseban respekt prema stilu Starog kontinenta, prepuno je sopstvenih brendova i dizajnerskih kuća. Poznata Njujorčanka za koju se kod nas malo zna je Ana Sui, dizajnerka japanskog porekla čija karijera i uspon traju oko trideset godina. Časopis "Time" ju je proglasio za jednu od modnih ikona s kraja XX veka a njene modele nose Patricia Arquette, Cher, Naomi Campbel, Sofia Copola, Lindsi Lohan, Maria Sharapova... U raznolikom i bogatom svetu američke casual mode razgranat i veoma popularan brend Banana Republic (podetiketa kuće Gap),koji nudi prepoznatljivu, kvalitetnu i ne mnogo skupu odeću koja je simbol lagodnog i opuštenog pristupa životu i kvalitetnog načina života.

Svetska modna scena puna je manjih i većih brendova, onih koji pozicije održavaju negujući kvalitet i tradiciju i onih koji tek planiraju da se prošire, razgranaju biznis i šarmiraju nove kupce. Upoznavanje različitih pristupa modi, otkrivanje različitih ideja i modnih vizija uvek je zanimljivo i inspirativno. Sigurno je da ima mnogo modnih brendova koji se ovde nikad neće pojaviti ali tim pre je izazov upoznati ih.

Jelena Jovanović

Pogledajte još