Mala modna šetnja

U duhu tranzicionih promena, novih ulaganja i otvaranja tržišta, Beograd u svojoj modnoj ponudi ima sve više ekskluzivnih radnji poznatih inostranih modnih brendova

Prošlogodišnje otvaranje modne kuće “Zara” privuklo je veliki broj zainteresovanih, kolekcije brojnih drugih kuća na uvidu su trendseterima, i u beogradskim izlozima i u raznim magazinima koji nude pregled trendova za novu sezonu i savete šta se u njoj ne sme propustiti. Ipak, stil je mnogo više od trendova određene sezone, a modna industrija ogromna mašinerija za obrt novca i ideja. Nakon formiranja brenda i njegovog utemeljenja na lokalnoj (a zatim i svetskoj sceni) važno je osigurati trajanje – pametnom strateškom politikom, marketinškim kampanjama i stalnim ’osvežavanjem’ brenda – idejama, ljudima, poslovnim zaokretima. Veoma je mnogo, zaista, poznatih modnih marki koje uspešno traju i evoluiraju na svetskoj sceni, a za koje se ovde malo zna ili su potpuno nepoznate.

Tako su na primer, u britanskom modnom vodiču, u pregledu najtraženijih i najpopularnijih brendova u Velikoj Britanji navedeni Lous Vitton, Yves Sent Laurant, Adidas, Diesel, Gucci, Levis, Top Shop, Reebok, Benneton, Nike, Givenchy i mnogi drugi koje prepoznajemo ali i O’Neill i Tedd Baker.

O’Neill je američki brend sa tradicijom dugom pedeset godina koji proizvodi najpopularnije kišne jakne na svetu i potpisuje veoma popularnu liniju sportske odeće. Inspirisan surfovanjem na okeanu O’Neill je od svojih jakni koje su napredovale u dizajnu i obliku napravio prepoznatljiv brend. Inovacije su se ticale i materijala koji je predstavljao preteču PVC-a. Danas je brend popularan širom sveta i ima razvijenu prodajnu mrežu.

Ted Baker je takođe dugo na modnoj sceni – već nekoliko decenija – i jedan je jedan od vodećih britanskih modnih brendova. Ova kuća proizvodi autentične linije muške mode i ženske mode, živih boja i neobičnih, ’otkačenih’ krojeva. Baker danas ima deset butika u Londonu i ekskluzivne radnje u svim većim Britanskim gradovima, Evropi, USA, Australiji i Aziji.

Najpoznatiji Englez u svetu visoke mode je ekscentrični Alexandar MC Queen koji je za ovu sezonu lansirao novu ’Škotsku’ modu – neobične krojeve u ženskoj kolekciji načinjene od vunenih materijala sa raznolikim, poznatim karo dezenima škotskih narodnih nošnji (koji su u žensku modu ušli mogo pre njega). Talentovan, inventivan i ekstravagantan McQueen (rođen 1970) se brzo izdvojio na britanskoj modnoj sceni, postao prihvaćen u krugovima visoke mode i počeo da diktira trendove. On je najmlađi britanski dizajner koji je dobio nagradu ’Britanski dizajner godine’i to četiri puta zaredom, od 1996 -2000. Bio je na čelu kuće Givanchy, u kući Gucci bio je kreativni direktor a saradnja sa sportskim gigantom Puma rezulturala je potpuno novom linijom sportske obuće.

U svetu Evropske mode, posebno u njenom srcu – Italiji, deluju modni giganti – kuće velikih dizajnera koje su svoj biznis razgranale po čitavom svetu i koje neguju prepoznatljivost, kvalitet i tradiciju. Modna kuća Etro koja postoji trideset godina ima svetski poznatu liniju ženske i muške mode, liniju proizvoda za kuću i aksesoara. Zaštitni znak ove modne imperije iz Milana su kvalitetni materijali i neobični dezeni, a njhov stil je mešavina prefinjenog i modernog.

Modna kuća koja je u svetu muške mode na mestu broj jedan decenijama unazad i pravi najbolja muška odela na svetu je kuća Brioni. Brioni su osnovani u severnoj Italiji nakon Drugog Svetskog rata i do današnje prestižne pozicije došli su nakon kontinuiranog uspona na modnoj sceni i pametnog ulaganja u održavanje brenda i negovanje kvaliteta. Njihova (veoma skupa) odela i čitav program muške kolekcije predstavljaju vrhunsku klasiku koju, pored savršenih krojeva odlikuju i najkvalitetniji materijali. Brioni su izbor brojnih poznatih muškaraca i oznaka stila i prestiža. U svetu pristupačnije mode, one namenjene prosečnom tržištu i različitim ciljnim grupama unutar njih postoji čitav niz brendova u Evropi koji su jako popularni.

U Španiji (pored nama veoma poznatih kuća Mango, Zara i Camper)  jako je popularan brend Custo Barcelona. Ova kuća je pozicije na tržištu učvrstila zahvaljujući različitom, originalnom i inovativnom stilu koji je namenjen mlađoj, urbanoj publici. Casual moda sa potpisom Custo Barcelona prodaje se u velikom broju butika u Španiji i u svim većim svetskim centrima.

Američko tržište, koje ima poseban respekt prema stilu Starog kontinenta, prepuno je sopstvenih brendova i dizajnerskih kuća. Poznata Njujorčanka za koju se kod nas malo zna je Ana Sui, dizajnerka japanskog porekla čija karijera i uspon traju oko trideset godina. Časopis “Time” ju je proglasio za jednu od modnih ikona s kraja XX veka a njene modele nose Patricia Arquette, Cher, Naomi Campbel, Sofia Copola, Lindsi Lohan, Maria Sharapova… U raznolikom i bogatom svetu američke casual mode razgranat i veoma popularan brend Banana Republic (podetiketa kuće Gap),koji nudi prepoznatljivu, kvalitetnu i ne mnogo skupu odeću koja je simbol lagodnog i opuštenog pristupa životu i kvalitetnog načina života.

Svetska modna scena puna je manjih i većih brendova, onih koji pozicije održavaju negujući kvalitet i tradiciju i onih koji tek planiraju da se prošire, razgranaju biznis i šarmiraju nove kupce. Upoznavanje različitih pristupa modi, otkrivanje različitih ideja i modnih vizija uvek je zanimljivo i inspirativno. Sigurno je da ima mnogo modnih brendova koji se ovde nikad neće pojaviti ali tim pre je izazov upoznati ih.

Jelena Jovanović

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.