Vratio pasoš Srbije, jer mu država uništava život

Zahtev za otpust iz državljanstva leskovčanin Goran Rakić podneo je pre više od 15 meseci. Ne želi više da, kako kaže, bude državljanin Republike Srbije.

"Niko me do sada nije pozvao telefonom da pita, da kaže: 'Vi ste građanin, šta su uzroci, šta vas je dovelo do ovog zahteva'"
, kaže Goran Rakić.

Odgovora još nema. Kao ni promena u njegovom životu. I dalje je bez posla, bez krova nad glavom, bez stalnog prebivališta. Nema više ni sredstava da pokrene neki posao, jer su dva velika propala. Zato od svog zahteva ne odustaje.

"Hoću da izađem iz tog vrzinog kola i da nastavim život normalno, jer za sve ove godine nisam mogao normalno da živim, koliko sam se trudio da živim poštujući zakone, ja to nisam mogao. Jedva da sam opstajao", kaže Goran.

Kada je ova procedura u pitanju zakon je jasan. U Policijskoj upravi Leskovac ovaj slučaj je dobro poznat, međutim, kažu da Rakić u ovom trenutku ne ispunjava osnovne formalno-pravne uslove za otpust iz državljanstva, jer drugo državljanstvo nema, niti dokaze da će dobiti državljanstvo druge države.

Rakić smatra da mogućnosti za otpust ipak ima. I ovde se ne zaustavlja. Izjava o otkazu odanosti državi Republici Srbiji je upravo predata Policijskoj upravi. Veruje da je to način da dođe do drugog državljanstva.

"Jedino to mogu da uradim. Otkažem lojalnost državi, pa izvolite po međunarodnoj konvenciji vi imate mogućnosti da mi oduzmete državljanstvo. Sad imate, hajde oduzmite mi državljanstvo, pa da idem dalje"
, dodaje Goran.

O drugom državljanstvu, kaže, u ovom trenutku ne razmišlja. On kaže da je nomad koji čini sve da živi bolje. I dodaje da je za njega ovo jedini način da bez igde ičega, samo sa zanatom elektromehaničara, svoje nade i ostvari.

Izvor: 021.rs

Pogledajte još