Počinje čišćenje vode u Užicu: Hlorom na alge

Foto: Zeleni Srbije

Radi se o pouzdanoj hemikaliji, 2,8 puta efikasnijoj od hlora koju već koristi kruševački vodovod. Za nabavku specijalne pumpe treba 5.000 evra, dok će tretman vode hlor-dioksidom grad koštati 400 evra dnevno.

Pojava algi koje luče toksične materije na hidroakumulaciji Vrutci sa koje se Užice snabdeva vodom izazvana je promenom ekosistema jezera, a bujanje algi pospešio je fosfor.

"Susrećemo se sa pojavom koja je dar prirode, priroda nam vraća ono što smo joj dali. Ekosistem jezera se menja"
, kaže dr Biljana Mijović, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Pojava algi koje luče toksične materije izazvana je promenom ekosistema jezera

Još 14. decembra, kada je uočena želatinasta crvena mrlja koja pluta jezerom, ZZJZ je uradio analizu vode, a u njoj je pronađena visoka koncentracija fosfora u površinskim slojevima vode.

"Alge su imale odlične uslove za razvoj. Oko jezera nema mnogo otpadnih voda, ali je puno obradivog zemljišta koje je u vodu ponelo biogene elemente koji pospešuju biljni i životinjski svet", objašnjava dr Olivera Janjić.

Za sada nema zvanične procene kada bi problem algi mogao biti zalečen, mada se sve glasnije govori o potrebi sanacije jezera. A ona niti će biti jeftina, niti se može brzo uraditi. Vrutci su akumulacija koja se dužinski proteže osam kilometara i može da prihvati maksimalno 57 miliona kubika vode.

"Stručnjaci ocenjuju da su alge verovatno bile i ranije u jezeru, ali na većim dubinama. Zbog suše, one su prvo promenile boju iz modrozelene u crvenkastu, a klimatske promene uslovile su da se pojave na površini. Može se desiti da se povuku za mesec dana, a mogu ostati u jezeru i naredih godina"
, prenosi Dragoljub Kostić, tehnički direktor užičkog „Vodovoda“.

Po njegovim rečima, SEPA, agencija pri Ministarstvu za energetiku i ekologiju, 2012. ispitala je Vrutke, ali tadašnji nalaz nije dao naznake da godinu kasnije može doći do bujanja algi.

Zeleni: Zatajile inspekcije
Pojava na Vrutcima ne može se smatrati prirodnim fenomenom ni elementarnom nepogodom, već je posledica nebrige i neodgovornosti i slabe ekološke kontrole, tvrde „Zeleni Srbije“.

"Ekološka, vodoprivredna, komunalna i zdravstvena inspekcija nisu radile svoj posao. Nadležne službe hitno moraju istražiti šta je uzrok zagađenja i hitno ga zaustaviti"
, navode „Zeleni“.


Blic

Pogledajte još