Opasni privesci: U Hrvatskoj uništavaju igračke iz Kine

Po saopštenju tog inspektorata, zbog povećane vrednosti nikla, zabranjeno je stavljanje u promet i naređeno je povlačenje i uništenje tri vrste igračaka, a u sva tri slučaja reč je o privescima za ključeve proizvedenim u Kini. Tako je uvozniku Plinari d.o.o. iz Splita Ministarstvo zdravlja zabranilo stavljanje na tržište te je naredilo povlačenje s tržišta i uništenje sedam komada čupavog priveska za ključeve te 44 privezaka za ključeve u obliku Rubikove kocke, a uvozniku Modnom nakitu iz Zagreba zabranjeno je stavljanje na tržište šest komada privezaka za ključeve s glavama ovčica.

Zabrana stavljanja na tržište doneta je i za dve vrste seta za pravljanje mehurića poreklom iz Kine u kojima je u rastvoru pronađen povišeni broj aerobnih mezofilnih bakterija pa preti opasnost od infekcije ako je deca popiju ili ako dođe u dodir s očima i kožom.

Zabrana stavljanja na tržište i naredba o povlačenju s tržišta i uništenju izdate su i za dve vrste laserskih pištolja s metom, takođe kineskih proizvođača, jer ti pištolji s LED lampom mogu oštetiti vid korisnika.

Ministarstvo zdravlja odbilo je na granici uvoz 600 plastičnih dinosaurusa "Animal world" kineskog proizvođača Chen Ci toys, a odbijen je uvoz i naređeno uništenje 718 setova gumenih patkica tog proizvođača. Za te igračke utvrđeno je da sadrže veće vrednosti od dopuštenih bis(2-etilheksil) ftalata (DEHP), di-izonil ftalata (DINP) i di-izodecil ftalata (DIDP) te bis(2-etilheksil) ftalata (DEHP) i dibutil ftalata (DBP).

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija

Pogledajte još