Ariel Šaron i dalje kritično

Foto: Beta-AP

Promena u njegovom stanju nema od kako je u sredu objavljeno da mu se zdravlje pogoršalo u poslednjim danima, rekao je Amir Maron, portparol Medicinskog centra Šeba u Tel Hašomeru kraj Tel Aviva.

"Njegovo stanje je i dalje kritično,"
naglasio je Maron, dodavši da su bliski članovi Šaronove porodice kraj njegove postelje.

"On je u kritičnom stanju i život mu je definitivno u opasnosti," rekao je direktor bolnice dr Zeev Rotštajn novinarima ispred bolnice. "Utisak je lekara i takođe porodice da se okrenulo na loše",
dodao je on.

U međuvremenu, izraelske televizijske stanice izveštavaju uživo iz bolnice uz specijalne osvrte na Šaronov život i intervjue. Njegovo zdravstveno stanje dominira svim naslovnim stranama izraelskih novina i radio i televizijskih emisija, navodi Asošiejted pres.

Šaronov sin Omri, koji je sa bratom Giladom u očevoj blizini, izjavio je da se oni uvek nadaju, a lekari su im navodno rekli da je Šaronu preostalo samo još nekoliko dana života.

Izraelski TV kanal dva javio je da je Šaronovo zdravstveno stanje obelodanio jedan neimenovani ministar, koji je došao u bolnicu radi tretmana i razgovarao s porodicom bivšeg lidera.

Šaron je trenutno na dijalizi zbog problema s bubrezima, kako bi se sprečilo otkazivanje drugih organa, navodi izraelska štampa. On je operisan pre nešto više od mesec dana.

Osamdesetpetogodišnji Šaron je u komi još od 4. januara 2006. godine, kada je pretrpeo moždani udar. Od tada je uglavnom u pomenutom centru u Tel Hašomeru kraj Tel Aviva.

Šaron je jedna od legendarnih, ali i kontroveznih izraelskih ličnosti.

Kao jedan od najčuvenijih izraelskih generala bio je poznat po smelim taktikama i povremenom odbijanju da poštuje naredbe, podseća Asošiejted pres.
Kao političar dobio je nadimak Buldožer.

Za premijera je izabran 2001. godine nakon što je godinama bio jedan od predvodnika tvrdolinijaša.

Međutim, sredinom 2005. godine naredio je unilateralno povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika iz pojas Gaze, čime je okončano skoro četiri decenije kontrole te palestisnke teritorije.

Bio je to šokantan preobražaj za čoveka koji je odigrao ključnu ulgu u izgradnji jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

On je napustio svoju konzervativnu partiju Likud i osnovao centristočku stranku Kadima. Očekivalo se da će biti lako izabran ponovo za premijera kada je doživeo moždani udar. Njegov zamenik Ehud Olmert izabran je za premijera nekoliko meseci kasnije.

Pogledajte još