Britancima laknulo: Samo jedan Rumun stigao 2014. na rad u VB

Foto: AP / Vadim Ghirda

Na aerodromu Luton u Londonu bila su prisutna dva britanska parlamentaraca zajedno s novinarima i TV kamerama, kako bi se lično uverili da će posle 1. januara 2014. početi rumunsko-bugarska "invazija" na Veliku Britaniju.

Avionom je stigao samo jedan Rumun radi zapošljavanja u Britaniji, a vozom, autobusima ili automobilima nijedan građanin Rumunije osim nekoliko njih koji već odavno rade u Britaniji, a ovog puta su se vraćali s Božićnih praznika.

Laburista Kit Vac i njegov kolega Mark Rekles pozvali su na kafu Rumuna Viktora Spireskua (30 godina) željnog da se zaposli, sa kojim su srdačno razgovarali na razne teme, pa i o fudbalu i ekipi Steaua.

Spiresku je, kako su objavili mnogi britanski mediji, kazao britanskim parlamentarcima na tečnom engleskom jeziku: "Bože, koliko je ovde političara!" i uz osmeh dodao: "Nisam došao da vam opljačkam zemlju, došao sam da radim, da zaradim neki novac i da se vratim u svoju zemlju".

U zemljama EU koje su od 1. januara otvorile tržište rada za slobodno zapošljavanje Rumuna i Bugara govorilo se da će doći do njihove prave "invazije", da će biti ugrožen sistem osiguranja i da će početi prosjačcenje na ulicama gradova.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da stavljanje pod znak pitanja slobode kretanja i rada "donosi štete Evropi i Nemačkoj".

"Evropske slobode su jezgro naše ideje o Evropi. Sloboda kretanja radnika je vitalni deo evropskog integrisanja", rekao je Štajnmajer i dodao da je Nemačka imala "ogromne koristi od toga, svakako veće od drugih".

Rumunski premijer Viktor Ponta i ministar spoljnih poslova Titus Korlacean su u poslednje vreme uveravali evropske partnere da se posle 1. januara 2014. ništa posebno neće dogoditi, da neće biti "invazije" Rumuna na evropsko tržište rada, navodeći da oni koji su želeli da rade van zemlje, već se nalaze van nje, i to prvenstveno u Španiji i Italiji.


Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.