Na ispitivanju 400 lekova protiv raka

VAŠINGTON, 23. oktobar 2006. (FoNet) - U hiljadama klinika, samo u Sjedinjenim Američkim Državama, na ispitivanju se nalazi oko 400 lekova protiv raka, ali istraživači se žale da je napredovanje u razvoju novih lekova i tretmana za tu bolest usporeno zbog nedostatka dobrovoljaca spremnih da se podvrgnu probnom tretmanu.

Istraživači, zapravo, tvrde da se nalaze na "ključnoj prekretnici u razvoju novih tretmana za kancer" jer su se u traganje za lekom uključile hiljade klinika i bolnica ali se suočavaju sa sve manjoim spremnošću obolelih da se kao dobrovoljci uključe u ispitivanja efikasnosti oko 400 lekova koji se nalaze na kliničkom ispitivanju.

"Samo oko 3 odsto pacijenata kod kojih je dijagnosticiran rak učestvuje u kliničkim ispitivanjima" - požalio se Glasu Amerike Robert Komis koji se nalazi na čelu američke koalicije Grupa za saradnju u istraživanju kancerogenih oboljenja u Filadelfiji, u državi Pensilvanija. On upozorava da će nestašica volontera usporiti istraživanja a možda i onemogućiti da se u relativno kratkom vremenskom roku pronađu novi lekovi protiv karcinoma.

"Nema sumnje da zbog sve manjeg broja dobrovoljaca klinička ispitivanja traju sve duže jer je za nove, efikasnije lekove potrebno sve više vremena kako bi postali dostupni obolelima" - naglasio je Komis.

Istraživači naglašavaju da se mnogi pacijenti boje rizika povezanih s testiranjem novih lekova protiv raka. Geri Hajds iz Foks Ejs Centra za rak u Filadelfiji upozorava: "Za neke ljude, to je pitanje rizika, za druge to je pitanje udobnosti. Jer, neka ispitivanja zahtevaju da se pacijent vrati na dodatna testiranja".

Ali najčešći razlog zašto nema dovoljno pacijenata spremnih da volontiraju jeste taj što ih njihovi lekari ne obaveštavaju o kliničkim ispitivanjima. I sami pacijenti, ako žele, mogu da saznaju više o tome. Nacionalni institut za rak SAD, na primer, ima listu najnovijih ispitivanja lekova na svojoj veb stranici. Istraživači ističu da što pre novi lek bude testiran, pre će biti pronađeni i efikasniji tretmani za leukemiju, rak dojke, rak pluća i rak prostate.

Robert Pluniki iz Gradskog centra za rak u Kanzasu podseća pacijente da "postoji razlika između preživljavanja i nepreživljavanja". On navodi da postoji pogrešno uverenje da će pacijentima biti posvećeno manje pažnje tokom kliničkog ispitivanja nego tokom uobičajenog tretmana. On ukazuje da pacijenti koji učestvuju u ispitivanju imaju isti - ako ne i bolji tretman od ostalih pacijenata.

Pogledajte još