Mladi ste, sposobni, a ne možete da nađete posao: Saznajte zašto

Istraživanje, koje je predstavljeno krajem 2013. godine pokazalo je da skoro polovina poslodavaca u Srbiji očekuje neki vid podsticaja za zapošljavanje mladih.

U tom istraživanju, poslodavci su kao glavnu prepreku zapošljavanju naveli ekonomsku situaciju, zatim, obrazovni sistem, nedostatak prakse, a potom i prevelike poreze i doprinose na zarade… Oko 63 odsto poslodavaca je navelo da smatra da bi organizovanje stručne prakse u njihovom preduzeću trebalo da bude finansijski propraćeno.

Većina poslodavaca – 51 odsto – očekuje direktnu finansijsku podršku po praktikantu koga obučava, a 45,2 odsto njih očekuje finansijsku podršku za angažovanje ljudskih resursa, odnosno mentora, trenera. Kada je reč o sposobnostima, oko 54 odsto poslodavaca je istaklo da kod mladih najviše ceni njihovu sposobnost za prilagođavanjem, a potom i snalažljivost.

U negativna iskustva pobrojali su nezainteresovanost i neodgovornost prema poslovnim obavezama.

Kada je reč o mladima, istraživanje je pokazalo i da je skoro 38 odsto mladih spremno da radi kod poslodavca bez nadoknade, 35,14 odsto reklo je da je delimično spremno da to čini, a skoro 20 odsto odgovorilo je odrečno. Oko 66 odsto ispitanika misli da dobrovoljan rad bez naknade ipak donosi početno radno iskustvo i dodatna znanja i veštine, a oko 30 odsto njih misli da to delimično doprinosi. Oko 4,9 odsto ispitanika misli da to ne doprinosi početnom radnom iskustvu.

Na pitanje šta misle koji su ključni faktori za dobijanje posla, skoro 82 odsto ispitanih reklo je da smatra da je presudna veza, oko 53 odsto njih misli da je potrebno i prethodno radno iskustvo, blizu 30 odsto ispitanika misli da je potrebna preporuka, a 21 odsto znanje i veštine iz područja struke.

Prema mišljenju ispitanika, najmanje je potrebna ambizioznost.

Na pitanje na koji način traže posao, većina je odgovorila da to čini preko portala za zapošljavanje, potom samoinicijativnim slanjem CV-ija poslodavcima, potom putem oglasa i praćenjem novootvorenih radnih mesta.

Istraživanje je pokazalo da oko 40,7 odsto mladih nije spremno da pokrene sopstveni biznis jer tržišni uslovi nisu ohrabrujući, a 25,2 odsto odgovorilo je da bi to učinilo pre nego da radi za poslodavca.

Oko 22,9 odsto njih odgovorilo je potvrdno, ali da želi da radi za poslodavca. Osam odsto odgovorilo je negativno jer više voli da radi za poslodavca.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje iz novembra 2013. godine pokazuju da na evidenciji te službe od ukupnog broja nezaposlenih 260.501 čine mladi do 30 godina starosti i da njihov udeo u ukupnoj nezaposlenosti iznosi 27,1 odsto.

Istraživanje je Unija poslodavaca sprovela u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Ministarstvom omladine i sporta, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Infostudom, a uz podršku agencije Solidar Suiše/Swiš Labour Ašistance SLA.

Sprovedeno je na uzorku od 259 malih, srednjih i velikih preduzeća tokom letnjih meseci 2013. godine, a obuhvaćen je uzorak od 1. 141 mladih.

Izvor: B92