Stara granica za aflatoksin do maja

Pre toga će, kako kaže, biti promenjen i pravilnik o stočnoj hrani.

"Paralelno sa ovom odlukom, utvrdićemo standard i protokol o kontroli kvaliteta robe koja se lageruje u skladištima ili koristi na farmama", rekao je Glamočić.

On je istakao da se situacija sa aflatoksinom prati već mesecima unazad, kako još dok je kukuruz bio na njivama, tako i posle u skladištima.

"Situacija je dobra. Aflatoksina nema ili je prisutan u minimalnim količinama, tako da nam to daje mogućnost da početkom ove godine promenimo prvo nivo aflatoksina u hranivima, a nakon toga, od marta do maja, da se promeni granica aflatoksina u mleku", rekao je Glamočić.

On je ukazao na to da je jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede i osposobljavanje i početak rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici i da je planirano da početkom 2015. godine, u kompleksu Direkcije, najpre krene sa radom laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka.

Glamočić je rekao da će Direkcija u Batajnici biti krovna institucija, a da će druge naše "najjače" laboratorije biti ovlašćene da budu deo tog sistema.

"Pored laboratorije u Batajnici, već u prvoj polovini 2014. u laboratoriji u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu počeće kontrola kvaliteta mleka za farmere"
, rekao je Glamočić.

Izvor: Mondo
Foto: Beta - Miloš Miškov

Pogledajte još