5 biljaka koje vas legalno mogu "usrećiti"

Napomena: iako su legalne, ne preporučujemo konzumiranje istih

5. Plavi lotus
Nymphaea caerulea, takođe poznata i kao Plavi lotos, Plavi egipatski lokvanj ili Sveti plavi ljiljan, je još jedna biljka sa ‘magičnim’ svojstvima. Plavi lotos izvorno dolazi iz reke Nil, kao i mnogih drugih lokacija u istočnoj Africi.

Mnogi nazivaju ovu biljku “šiljata biljka”, i to ne samo zbog svojih plavih i belih šiljatih latica, već zato što imaju isti učinak kao sedativ, a opet povećavaju korisnikovu svest. Navodno, pri konzumiranju biljke, svi vaši osećaji će biti pojačani, a u isto vreme ćete osećati mir i tišinu.

(old_image)
foto: wiki Peripitus

4. Leonotis leonurus
Leonotis leonurus (poznata i kao Lavlji Rep ili Divlja Dagga) je biljka koja uglavnom raste u regijama suptropske i mediteranske klime izvan Južne Afrike, kao što su Kalifornija, Havaji i Australija. Biljka se suši i zatim puši kao duvan, a konzumiranje iste može izazvati umirujuće učinke (uglavnom ih porede sa učinkom pušenja kanabisa).

Postoji i niz negativnih stvari koje mogu proizaći iz pušenja Lavljeg Repa, poput iritacije pluća i grla, vrtoglavice, euforije, i promene u vidu. Iako je legalna u većini zemalja, popis nuspojava vezanih za ovu biljku raste velikom brzinom.

(old_image)
foto: wiki Jeff Turner

3. Divlja salata
Lactuca virosa ili Divlja salata se razlikuje u mnogim stvarima od salate koju svakodnevno konzumiramo. Divlja salata ima duge i tanke stabljike, a konzumiranje iste stvara malo slabiji učinak od maka. Može se naći u jugoistočnoj i istočnoj Engleskoj, a takođe je pronađena u Punjab regiji Pakistana, Indiji i Australiji gde raste u divljini, kao i u nekoliko država SAD-a.

Konzumiranje ove salate vodi u blago euforično ili smirujuće stanje, ali učinci ne idu puno dalje od toga. Komore u stabljikama su te koje sadržavaju smirujuću supstancu.

(old_image)
foto: wiki H.Brisse

2. Salvia divinorum
Salvia divinorum (takođe poznata kao Prorokova kadulja, Ska María Pastora, Kadulja Vizionara ili jednostavno Salvia) je biljka koja mnogi znaju kao “kadulja”. Međutim, ovo nije standardna kadulja koju ste navikli piti u čajevima. Salvia je biljka za koju se odavno zna da stvara vizije u umu korisnika.

Ova biljka je visoka tek nešto više od jednog metra i prepoznatljiva je po velikim listovima. Ponekad se na stabljikama mogu pronaći i beli ili ljubičasti cvetovi. Salvia divinorum se smatra endemskom biljkom, a raste u Sierra Mazateca u državi Oaxaca u Meksiku. I pored svog vizionarskog učinka, Salvia je i dalje legalna u većini zemalja.

(old_image)

1. Passiflora
Passiflora, poznata i kao Cveće Strasti, je biljka za koju je tek nedavno otkriveno da ima učinak koji ‘menja um’. Delovi biljke koji stvaraju iluzije su stabljika i koren. Umirujući učinci Passiflore se takođe mogu dobiti iz konzumiranja velike količine voća koji stvara.

Cveće Strasti može imati mnogo različitih boja poput crvene i ljubičaste i svaka biljka može izgledati potpuno drugačije od prethodne. Osušeni listovi biljke imaju umirujući efekat od kojeg se često jako brzo zaspi.

(old_image)
foto: wiki E.Nielsen

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još