Trgovci ovaj put nisu podigli cene zbog rasta PDV-a

- Cene u velikim trgovinskim lancima od početka ove godine nisu promenjene zbog povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na deset odsto, jer su trgovci konačno shvatili da svoj finasijski gubitak ne mogu da nadoknađuju povećanjem cena - kazao je Papović agenciji Beta.

On je naglasio da u Srbiji nema više prostora za povećanje cena, jer je tražnja za proizvodima daleko manja od ponude, zbog male kupovne moći stanovništva.

Istakao je da su trgovci uvideli i da im povećanje stope PDV-a ne daje pravo da povećaju trgovačke marže, koje su u Srbiji inače veće nego u evropskim zemljama.

- Trgovci su shvatili da bi povećanje cena dovelo do pada prometa - kazao je Papović i naglasio da se povećanje cena namirnica može jedino očekivati u manjim privatnim trgovinskim radnjama.

Niža stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) u Srbiji od 1. januara je povećana na 10 odsto, a kod prometa i uvoza kompjutera i računarskih komponenti na 20 odsto.

Niža, takozvana posebna stopa koja je do kraja 2013. bila osam odsto, primenjuje se na osnovne životne namirnice, lekove i medicinska sredstva, hotelske i ugostiteljske usluge i novine.

Izvor: Blic

Pogledajte još