Poznati na Božić: Otkrili su kako provode ovaj dan

Javne ličnosti u sreći i porodičnom okruženju obeležavaju Božić, uz sve običaje, raskošnu trpezu i lomljenje česnice. Veliki je broj onih koji će na Badnje veče tačno u ponoć biti u nekom od manastira.

Raduj se svete, Božić je!

Naše poznate ličnosti s mirom i u radosti slave Hristovo rođenje. Na Badnji dan svi su u porodičnom okruženju, gde poštujući sve običaje dočekuju Božić. Tada većina njih ne radi i sa najmilijima provodi srećne trenutke, uz obaveznu raskošnu trpezu i lomljenje česnice.

Snežana Babić Sneki: Tog dana se najviše smejem

Tradicionalno svake godine Božić proslavljam u društvu sestre i majke. Volim kada mi je porodica na okupu i tog dana se najviše smejemo. Uživamo u druženju i dobroj domaćoj hrani.

Viki Miljković: Božić dočekujem u manastiru

Za božićni ručak sve sama pripremam i uživam u tome. Na Badnji dan pravim posni ručak za porodicu. Dok postavljam večeru, Taške i Andrej idu u Crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u blizini naše kuće i pale badnjak, a kad se vrate, zajedno večeramo na podu i tada se raspričamo i bude nam baš lepo. U ponoć obavezno odemo u manastir Rajinovac, gde dočekamo Božić. Narednog dana pečemo prase, ja opet pravim ručak i bude nam zabavno.

Katarina Grujić: Umesiću česnicu i napraviti ručak

Božić proslavljam u krugu porodice. Ja ću kuvati ručak za sve jer je krajnje vreme da se oprobam kao domaćica. Ako Boris bude u Beogradu, doći će kod mene i moje porodice da proslavimo ovaj veliki praznik. Božić će biti savršen. Mesiću česnicu, napraviću piletinu, salatice, lovačke šnicle i kiflice.

Vladimir Stojković: Na Božić se osećam posebno

Ove godine Božić obeležavam u svojoj kući sa sinom i bratom. Tog dana se posebno osećam i obaveze ostavljam sa strane. Bogat ručak će tokom celog dana biti na stolu. Predveče očekujem kumove i dobre drugare.

Saša Vidić: Radujem se tetkinim sarmama

Božić proslavljam u krugu porodice i najboljih prijatelja. Nisam toliko tradicionalan tip, pa da se baziram samo na porodici. Pošto sam odgajan kao ateista, a i sam sam na kraju odabrao taj put, Božić mi, sem estetskih i gastronomskih užitaka, ne pričinjava neki poseban čin. Radujem se obilnoj trpezi, ali najviše tetkinim sarmama.

Ljubomir Bulajić: Poslužiću ribu koju sam upecam

Božić je praznik koji oduvek slavim i dočekujem sa porodicom. To je poseban deo godine kada ponovo oživimo neke pomalo zaboravljene običaje i uživamo u njima. Tradicionalno 5. januara izlazim na Savu kako bih obezbedio ručak za Badnji dan i nadam se nekom lepom smuđu. Sutradan se posti i uživa u ulovu od prethodnog dana, a uveče palimo badnjak. Božić je porodični praznik, tako da toplo preporučujem svima da ga provedu sa najmilijima. Hristos se rodi.

Aco Pejović: Pridržavam se svih običaja

Svake godine Božić slavim u roditeljskom domu u Prijepolju. Dođe i moj brat sa porodicom, pa smo na okupu. Deda vodi unuke da seku badnjak, koji uveče palimo, a moja mama ih posipa žitom i kukuruzom. S njom snaje pripremaju bogatu trpezu i za Badnji dan i Božić. Taj dan obavezno provodimo zajedno.

Ilda Šaulić: Okupljamo se kod mame i tate

Tradicija je da se porodica okupi za Božić kod mame Goce i tate Šabana na ručku, pa će tako biti i sada. Razlika je jedino u tome što imamo novog člana porodice, moju sestričinu Unu, pa će ona verovatno biti u centru pažnje. Do Božića bi trebalo da bude gotov i spot za pesmu „Duh u mojoj sobi“, pa ću ga pokazati porodici.

Svetlana Koprivica: Idem na pričest na Ostrog

Božić je najsvečaniji praznik u mojoj porodici. Posle velikog posta, odlazimo na pričest u manastir Ostrog, gde je poslednjih sto godina moja porodica donator. Nakon toga svi smo pored mrsne i bogate trpeze. Svim pravoslavnim i plemenitim ljudima, Hristos se rodi.

Izvor: Kurir

Pogledajte još