NS: Romi se zaključavaju u kuće čim padne mrak u strahu od nasilja

0

Udruženja i stranke najoštrije osuđuju eskalaciju nasilja nad Romima u Novom Sadu i Vojvodini.
Izloženi tihoj diskriminaciji: Novosadski Romi se svakodnevno bore da prežive

Nakon brutalnog ubistva romskog dečaka Ervina Bilickog u Bečeju, potom i prebijanja njegove sestre, skinhedsi su nedavno pokušali da otmu dete jednom Romu. Nasilje je nastavljeno i u Novom Sadu, na Badnji dan pretučen je romski aktivista i muzičar Olah Vince.

– Pitali su me da li sam Olah Vince. Rekao sam da jesam, a onda su me udarili u glavu uz mnoštvo uvreda. Supruga je bila prisutna i vrištala je. Onda su pobegli – ispričao je romski muzičar.

Vince smatra da su i drugi Romi ugroženi, da mnoge napadaju, ali se o tome malo zna. Diskriminacija je možda tiha, ali je odavno prisutna i mnogi Romi žive sa strahom.

– Nepoznate počinioce sam prijavio policiji. Kažu da prikupljaju informacije, pa se nadam da će ih pronaći. Plašim se za sebe, svoju decu i unuke. Kad padne mrak zaključamo se i izbegavamo da izlazimo napolje – kaže Vince.

Jasmina J. se zbog nasilja prema Romima nikada kući ne vraća sama. Dešavalo joj se da je presreću neki momci i govore razne vulgarnosti.

– Dobacuju da žele da spavaju sa mnom, jer navodno seks sa Romkinjom uklanja nesreću. Mom bratu su pre dve godine iz čista mira udarili dva šamara – kaže Jasmina.

Dejan Dimitrov, student medicine i aktivista Vojvođanskog romskog centra, tvrdi da je nasilje nad Romima prisutno.

– Ne osećam se bezbedno. Ovih dana se govorilo o vizama i azilantima, pa mnogi misle da su Romi krivi za to. Zato je nasilje i povećano – kaže Dimitrov.

Dragica Milosavljević, iz Udruženja „Sea Roma“ u naselju Šangaj, smatra da svaki napad na Rome nije etnički motivisan.

– Nasilja nažalost ima svuda. Ako osoba jedne nacionalnosti napadne osobu druge nacionalnosti može biti i da je reč o ličnim nesuglasicama, a ne samo o međunacionalnim incidentima – kaže Milosavljević.

Vršnjačko nasilje
Istraživanje Matice romske i Kancelarije za inkluziju Roma pokazuje da su mladi Romi u Novom Sadu najmanje jednom bili žrtve diskriminacije i netolerancije i da su izloženi i vršnjačkom nasilju. U novosadskoj policiji nismo uspeli da dobijemo odgovor koliko je bilo prijavljenih napada na Rome u proteklih godinu dana.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.