Srbija: U 21. veku osnovne civilizacijske tekovine luksuz

0

U mnogim delovima zemlje živi se bez vodovoda, a zagađenost vode i vazduha prevršila je svaku meru

Osnovne civilizacijske tekovine u Srbiji i dalje su luksuz. Neki delovi Srbije i dalje su bez struje i vode iako je 21. vek. Najbolji primer za to jeste Vojvodina, gde je u više od 60 odsto mesta voda neupotrebljiva jer je puna arsena i drugih otrovnih materija. I građani Užica su se pre mesec dana suočili s ovim problemom. Alge koje su nađene u jezeru Vrutci proizvode veoma opasne otrove.

Mnogo je mesta u unutrašnjosti koja ostaju bez struje čim padne kiša ili im ptice uđu u trafostanicu. Zbog lošeg snabdevanja električnom energijom, dešavalo se da pojedina sela i po nekoliko nedelja budu bez električne energije.

Meštani sela Vukošić celo prošlo leto nisu imali vodu.

Najgore je kad nam nestane struja, znamo da neće doći narednih pet dana. Od nas je ovde i bog dig‘o ruke. Sva hrana u frižideru i zamrzivaču nam se pokvari jer nemamo gde da je držimo. Najgore je kad ostanemo bez struje i vode u isto vreme. Tad nam se život pretvara u pakao – kaže meštanin sela Vukošić.

Vojvodina: Voda zagađena arsenom
Otkako je u Vojvodini pre 10 godina počeo da se primenjuje evropski standard da u vodi ne sme biti više od 10 mikrograma arsena po litru vode za piće, mnoge vojvođanske sredine našle su se na velikim mukama. Prema analizama, u mnogim opštinama koncentracija arsena prelazi dozvoljenu granicu, pa se stanovništvu saopštava da voda iz vodovoda nije za piće. Situacija je najgora u Zrenjaninu i Kikindi.

Iz JKP „Vodovod Novi Sad“ kažu da je više od 60 odsto Vojvodine ugroženo zbog zagađene vode. – Zbog povećane koncentracije arsena, ali i drugih materija, voda u Vojvodini je ugrožena, i to je problem koji postoji već godinama – kažu u „Vodovodu Novi Sad“.

Užice: Bakterije u vodi
Užičani su ostali bez vode u decembru 2013. godine jer je u vodi iz jezera Vrutci pronađena alga koja je identifikovana kao cijanobakterije. U Užicu je odmah proglašeno vanredno stanje, a narod je s praznim čašama izašao na ulice. Bilo je i onih koji su čašu vode prodavali za 10 dinara. Izgradnja cevovoda koji će sa Sušičkih vrela omogućiti snabdevanje vodom za piće za 60.000 Užičana trebalo bi da bude završena do 25. januara.

Obrenovac: Stradaju deca
Dešava se da sumpor-dioksida u Obrenovcu ima četiri puta više nego što je dozvoljeno. Zagađenje vazduha posebno je intenzivno u okolini Termoelektrane „Nikola Tesla A i B“, kao i pored njihovih deponija. Najugroženija su sela Grabovac, Dren, Ušće, Skela, Krtinska, Urovci, Ratari i Mladost, koja se nalaze u prvom prstenu oko deponije pepela. Zbog zagađenja broj obolelih iz godine u godinu je sve veći, a najviše stradaju deca do puberteta, kao i uzrast od 15 do 25 godina. Najveći broj mališana ima problema s respiratornim traktom, u porastu je i broj obolelih od raka pluća, ždrela, materice i dojki.

Gornji Milanovac: Loša struja
Mnoga sela pored Gornjeg Milanovca loše su snabdevena električnom energijom.
Čim dune malo jači vetar ili padne kiša, nastaje katastrofa. Odmah ostanemo bez struje koju nam neće uključiti ko zna do kad – kaže Milovan P. iz Gornjih Banjana.

Pančevo: Zagađeni vazduh i zemlja
Prva asocijacija na Pančevo jeste zagađen vazduh, a glavni uzrok je rad „Azotare“, „Petrohemije“ i „Rafinerije nafte“. Nažalost, svake godine statistika pokaže sve veće zagađenje vazduha, pa se zbog konstantno povećane količine sulfida i merkaptana građani svakodnevno žale na veoma teško disanje koje je prouzrokovano neprijatnim mirisima.

Bor: Crna tačka

Bor se smatra crnom tačkom po zagađenosti sumpor-dioksidom zbog rada Rudarsko-topioničarskog basena. Najveći izvor zagađenosti u Boru jeste stara topionica bakra, koja svakog dana ispušta sumpor-dioksid u centru grada. Najavljuje se da će do kraja 2015. godine biti pokrenuta nova topionica bakra koja će Bor konačno izbrisati s crne liste gradova zagađenih sumpor-dioksidom.

Brđani, selo pored Čačka: Bez vode
Meštani sela Brđani snabdevaju se vodom sa seoskog izvora Vujan. Voda koju imaju je veoma loša, slabog je pritiska i zagađena je. Iako su pojedini meštani pre pet godina uplatili 100.000 dinara da se priključe na vodovod Rzav, do današnjeg dana niko ništa nije preduzeo.
Ništa ne možemo da uradimo s ovom vodom koju imamo. Kad pustimo česmu, curi braon voda. Mašinu za veš ne možemo da uključimo jer je pritisak užasno slab. Veš sa takvom vodom ni na ruke ne može da se opere. Nekad se desi da potpuno nestane, a kad padne kiša, sedam dana imamo crnu vodu – kaže meštanin sela Brđani.

Izvor: Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.