70 odsto osoba ima ovaj problem sa očima, a da to ni ne znaju

Svakog dana ispred nekog ekrana, bilo kompjutera, tableta, laptopa, mobilnog telefona, u proseku provedemo između šest i devet sati. Pretpostavljamo da ni kod vas nije ništa bolja situacija. Ako je tako, mogli biste da budete među gotovo 70 posto odraslih koji pate od "digitalnog naprezanja očiju", progresivnog stanja koje bi moglo da dovede do ozbiljnih bolesti očiju, zaključuje se u izveštaju neprofitne organizacije "The Vision Council".

Digitalno naprezanje očiju je sve veći zdravstveni problem. Oči nisu stvorene da "bulje" u jednu tačku satima, posebno ne onu koja emituje veštačko svetlo.

Prekomerno izlaganje toj vrsti svetla, kao i umor zbog fokusiranja na istu tačku gotovo trećinu dana naprežu oči i uzrokuju suvoću i crvenilo, zamagljen vid, umor očiju, glavobolje, bolove u leđima i ramenima, navode autori.

"Dugoročno, godine i godine gledanja u računar mogu da dovedu do oštećenja rožnjače i delimičnog gubitka vida"
, upozorava oftalmolog Klejton Blem, koji je obavio istraživanje o sindromu računarskog vida.

"Dugi sati ispred ekrana mogu da vode do bolesti suvoće oka, odnosno do nesposobnosti da proizvedete dovoljno suza koje će da oči drže 'podmazanim'"
, objašnjava Džastin Bazan, član American Optometric Association i savetnik The Vision Councila.

Kako ćete da znate da su oči izložene prevelikom elektronskom stresu

"Ukoliko osećate napetost u očima, ako su vodene ili crvene, ili ste uhvatili sebe da vas boli vrat, zadnji deo glave ili ramena, to su znakovi da ste preopteretili i vid"
, kaže dr Bazan.
Da biste odmorili oči, on predlaže da svakih 20 minuta napravite pauzu i 20 sekundi gledate u nešto udaljeno šest metara.

"Ako nosite naočare, kontaktna sočiva ili naočare za čitanje, razgovarajte s lekarom o posebnim naočarima za rad na računaru s antistresnim sočivima. Čak i osobe koje inače ne nose naočare, a provode puno vremena pred kompjuterom, od takvih posebno dizajniranih naočara mogu da imaju koristi"
, dodaje dr Bazan.

Izvor: Stil
Foto: Morguefile

Pogledajte još