Sada i zvanično: Decembarski računi za struju su greškom uvećani

U nekim slučajevima došlo je do greške u obračunu decembarskih računa za struju, priznali su u „Elektrodistribuciji Beograd".

- Ne bežimo od toga da je u nekim slučajevima uticao ljudski faktor na uvećane račune jer su brojila pogrešno očitana - rekla je za Kurir Sandra Alagić, portparolka EDB, ali je istakla da nije u pitanju masovna pojava.

- Došlo je do pojedinačnih grešaka u obračunu električne energije, ali sistemska greška ne postoji. Svakog decembra je potrošnja za 20-30 odsto veća u odnosu na druge mesece jer su temperature niže, a broj obračunskih dana veći. Od EPS smo preuzeli 30,33 odsto više električne energije - objašnjava Alagićeva.

Građani koji su platili višestruko uvećane račune za struju, a nisu potrošili to što im je naplaćeno imaju pravo da od „Elektroprivrede Srbije" traže povraćaj novca i kamate na preplaćeni deo. Ovo za Kurir tvrdi Jovan Jovanović, predsednik Foruma za zaštitu potrošača iz Niša, i dodaje da su greške s računima nastale zato što distribucije nisu stigle da očitaju brojila, pa su naplatile procenjenu potrošnju.

- Sumnjao sam da građani nisu u pravu dok mi nije došla gospođa iz Niša i pokazala uvećane račune za stan u kome niko ne živi. Zaključili smo da distribucije zbog praznika nisu očitale sva brojila, pa su stavili procenjenu potrošnju. Očigledno je da je na računima očitan period duži od mesec dana, pa su neki ljudi ušli i u crvenu zonu - kaže Jovanović i dodaje da građani treba da provere stanje na svojim brojilima i uporede ga sa onim na računu.

On naglašava da je EPS bacio novac na nove račune za struju na kojima su iste stavke.
Sa 1.100 na 5.830 Lidija Vučković, predsednik Centra za ljudska prava iz Niša, kaže da je za stan svoje pokojne majke u kojem niko ne živi dobila pet put puta veći račun za struju za decembar u odnosu na prethodni mesec.

- Iako nemam dugovanje, decembarski račun za struju mi je sa 1.100, koliko sam svakog meseca plaćala, uvećan na 5.830 dinara. Očigledno je u pitanju pokušaj zloupotrebe. Dobila sam i tri puta veći račun za stan u kom živim, pri čemu potrošnja nije bila veća. Moj utisak je da je ovo planiran pokušaj pljačke građana. Za pokušaj pljačke se ide u zatvor, ali to važi za obične ljude - kaže Lidija.

Ksenija Hajduković iz Ministarstva energetike najavila je da će ministarstvo od „EPS Snabdevanja" zatražiti da se obračunski period za struju više ne povećava kako se ne bi desilo da razlike u mesečnim računima za struju budu velike.

EPS je naveo da će reklamacija za koju se utvrdi da je opravdana biti rešena u korist kupca i utvrdiće se razlog i odgovornost za nastalu grešku. Direktor „EPS Snabdevanja" Dejan Vasić izjavio je da EPS neće kupcima naplatiti nijedan kilovat-sat struje koji im nije isporučen.

- Odgovorno tvrdim da nije bilo nikakve sistemske greške prilikom obračuna računa za struju za decembar. Dosad nismo našli nepravilnosti po osnovu reklamacija jer gde je veća potrošnja, tu su i računi veći - dodao je on.

Izvor: Dnevno.rs

Pogledajte još