Kamen se pojavio niotkuda ispred rovera na Marsu

Vest o lutajućem kamenu objavio je glavni naučnik projekta Marsovi istraživački roveri (Mars Exploration Rover – MER) Stiv Skvajres, u četvrtak 16. januara, na svečanosti u Pasadeni povodom decenije od sletanja “Spirita” i “Oportjunitija” na crvenu planetu, u januaru 2004.

Upoređujući dve fotografije istog mesta, koje je načinio rover “Oportjuniti” u vremenskom razmaku od 12 solarnih dana, naučnici su primetili da na drugoj fotografiji postoji “višak”, piše “Spejs”.

Dok se na fotografiji 3528. solarnog dana vidi samo golo stenje, 3540. dana kamen veličine pesnice pojavljuje se ispred rovera. Naučnici projekta MER nazvali su objekat “Vrh ostrva” (Pinnacle Island).

-Veličine je krofne. Totalno smo bili iznenađeni, u smislu: “Čekaj malo, ovo nije bilo tu pre neko vreme, nešto nije u redu… Bože moj! Ovo stvarno nije bilo tu pre”. Bili smo zapanjeni – izjavio je Skvajres za “Diskaveri njuz”.

Rover nije prelazio to područje, pa je pitanje odakle se taj kamen stvorio.
Do sada su iznete dve teorije: 1. Rover je tokom manevrisanja odbacio kamen u tom pravcu i 2. Kamen je pao ispred rovera nakon udara meteorita u blizini. Druga teorija je, međutim, manje verovatna.

-Najbolja teorija koju mogu da smislim je da je kamen bio u blizini. Moram da istaknem da je reč o pukom nagađanju, ali mislim da se to dogodilo kada se rover okrenuo na mestu udaljenom metar-dva od ovog gde se stvorio kamen – naveo je Skvajres.

“Oportjunitijev” prednji desni servo pogon je prestao da funkcioniše, pa Skvajres smatra da su ta dva događaja povezana. Svaki točak rovera ima svoj pogon. Ukoliko se motor pokvari, robotova mobilnost dovodi se u pitanje. U ovom slučaju, točak ne može više da se okreće levo ili desno.

-Ako okrenete rovera u krug na stenovitom tlu, njegovo trzajuće kretanje moglo je da izbaci kamen iz njegovog ležišta, a objekat je pao na mesto nekoliko metara udaljeno od rovera – objasnio je Skvajres.

Naučnici se, ipak, nadaju da će bolje proučiti kamen.
-On se okrenuo naopako, pa vidimo stranu koja nije videla Marsovu atmosferu milijardama godina. Imali smo sreće… Ljudi misle da je Mars statično mesto, a ja smatram da u blizini nema rupe koja se puši, pa kamen nije pao nakon udara meteorite. Mislim da je to nešto što smo mi uradili. Mi smo ga bacili – zaključio je Skvajres.

Iako je ovo vodeća teorija slučaja “lutajućeg kamena”, istraga je i dalje u toku, pa će se za nekoliko dana definitivno utvrditi odakle je objekat došao.

Foto: NASA
Izvor: Blic

Pogledajte još