Osnažite vezu sa partnerom

Evo nekih načina da direktno utičete na jačinu vašeg partnerskog odnosa:

Pokažite da cenite osobu koja je pored vas
Često uzimamo zdravo za gotovo ljude pored nas, a među njima i partnera. Pokažite zahvalnost za svu pomoć koju pruža da bi vam život bio lepši i lakši.

Sanjajte zajedno
Kao što ste sanjali kada ste se upoznali. Razgovarajte i ispitujte nove mogućnosti za budućnost. Pravite planove i pružajte podršku jedno drugom kako bi vam se snovi i ostvarili.

Neka vam partnerski odnos bude prioritet

Kada ulažete u vaš odnos on će prosto da procveta. Stavite ga zato visoko na vašoj lestvici prioriteta i uložite dovoljno energije i vremena.

Prihvatite činjenicu da u svakoj vezi postoje razočarenja
Kada se očekivanja ne poklapaju sa stvarnošću nastupa razočarenje. Pošto različiti ljudi imaju i različita očekivanja, neizbežno je da kad tad mora da dođe do određenog stepena razočarenja. Ono što ne treba da radite jeste da se fokusirate na ove momente i pamtite samo njih, jer ćete tako vašu vezu videti kao veoma razočaravajuću. Prihvatite jednostavnu činjenicu da se ovo dešava u svim partnerskim odnosima i svesno usmerite koncentraciju na ono što je pozitivno i što vas usrećuje.

Ne okrivljujte jedno drugo
U uzajamnom okrivljavanju ne postoji pobednik. Možete u partneru da vidite uzrok svih vaših problema ali, čak i ako znate kako to da mu prebacite i stavite do znanja, još uvek imate te probleme i osećanja koja sa njima dolaze. Jedini način da rešite probleme je da preuzmete odgovornost za sve ono što zavisi od vas i prestanite da krivite druge.

Odustanite od želje da menjate vašeg partnera

Da biste imali zdrav i jak odnos morate znati da ne možete da promenite nikoga osim sebe. Prihvatite vašeg partnera takvog kakav je i počećete da rastete zajedno. Kada oseti da ste uz njega, biće spremniji da sam izabere promenu. U međuvremenu se fokusirajte na sebe.

Skoncentrišite se na ono što volite
Razmišljajte o momentima i stvarima zbog kojih ste zavoleli osobu koja je pored vas. Budite sigurni da sve to još uvek postoji. Dozvolite sebi da osetite ljubav i poštovanje koje ste imali na početku veze. Vratite se ovim trenucima kako biste ojačali vezu u sadašnjosti.

Otkrijte šta je partneru potrebno da bi se osećao voljenim

Svi smo različiti i svima su nam potrebne različite stvari da bismo se osetili voljenim. Možda mu je potrebno da puno puta u toku dana čuje koliko ga volite, a možda da ga ostavite na miru pola sata. Pitajte kako da pokažete ljubav i isto tako kažite šta je ono što je potrebno vama.

Otvoreno pokažite svoja osećanja

Kažite šta osećate i mislite. Nema potrebe da radite ono što mislite da će odgovarati vašem partneru. Takav odnos je slab. Jake veze se zasnivaju na poverenju, iskrenosti i međusobnom poštovanju.

Zaboravite na tajne
Uvek naiđe iskušenje da se određene stvari sakriju kako bismo zaštitili sopstvenog partnera. Ovo jeste pozitivna namera, ali ona može da ima neočekivane posledice. Za dobrobit vašeg odnosa, pokušajte da budete što otvoreniji.

Budite od reči
Kada se izgubi poverenje, veza puca. Međusobno poverenje je neophodno za jak odnos. Zato, čim osetite da menjate mišljenje, informišite partnera blagovremeno kako ne bi bilo iznenađenja. Ovo će mu dati vremena da prihvati nastalu promenu i neće dovesti u pitanje vaš odnos.

Ne vređajte partnera
Svaka izgovorena reč može da pogodi sagovornika jer ima veliku moć. Uvredljivi komentari samo mogu da nanesu štetu vašem odnosu. Odlučite da ih ne koristite, naročito kada ste nervozni, ljuti i razočarani. Neka vaše reči budu pune poštovanja, ljubavi i nade.

Naučite da budete prisutni za bolju komunikaciju

Nije isto biti fizički prisutan i potpuno prisutan. Samo ako ste potpuno prisutni možete stvarno da saslušate i čujete partnera kada vam se obraća. Potrudite se da budete tu i iskreno saslušate, bez potrebe da pokažete da ste sve razumeli još pre nego što se razgovor i završio.

Izvor: 24sata