Doktor Haus rešio zdravstveni problem

Jedan od nemačkih lekara koji je primio 55-godišnjeg pacijenta upućenog u Marburški centar za nedijagnostikovane bolesti u maju 2012. godine setio se epizode u kojoj je tim doktora Hausa sumnjao na trovanje kobaltom.

Sumnja je potvrđena i u stvarnom životu i otkriveno je da je uzrok problema istrošeni umetnuti kuk koji je zamenjen keramičkim.

"Ubrzo nakon zamene kuka koncentracija kobalta i hroma u krvi počela se smanjivati i zdravstveno stanje pacijenta se stabiliziovalo",
navodi se u prikazu slučaja.

Godinu dana nakon zamene dotrajalog umetnuto kuka rad srca se poboljšao za 40 posto, nije više bilo temperature ni želučanog refluksa. Pacijentov sluh i vid tek su se delomično popravili, jer je oštećenje kobaltom bilo preteško.

Vođa tima Juergen Schaefer kaže kako je epizoda “Hausa” s trovanjem kobaltom bila od pomoći, jer je zbog nje bio svestan problema s tim metalom, ali ističe da su naravno korišćene i druge dijagnostičke metode.

"To pokazuje da solidno napravljen zabavni program zabavlja i edukuje, ali može i spasiti život", kaže on.

Serija “Dr House” rađena je po stvarnim medicinskim slučajevima i Schaefer ju je koristio u predavanjima kako bi skrenuo pažnju studenata medicine na retke ili neobične bolesti.

Izvor: 24sata

Pogledajte još