Počinje Sabor trubača u Guči

GUČA, 5. avgusta 2009. (Beta) - U centru Guče, kod Spomenika trubaču, danas će svečano biti otvoren 49. Sabor trubača, koji će, tokom pet dana trajanja, okupiti oko 1.200 učesnika u raznim programima.

Tačno u 10 časova uz trubačku muziku saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" i pucnjavu prangija sa okolnih brda, zastavu na jarbol će podići Dragan Jovanović iz dragačevskog sela Dljin, jedini živi trubač koji je učestvovao na Prvom saboru 1961. godine kada je proglašen za najboljeg.

Kako je najavljeno, Sabor će, koji se ove godine održava pod parolom "Jednom se živi", otvoriti ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić, a očekuje se rekordan dolazak posetilaca - oko pola miliona, mađu kojima i 30.000 gostiju sa svih kontinenata.

Kako je agenciji Beta rekao načelnik saobraćajne policije Moravičkog okruga Dragoslav Krdić, na svim pravcima prema Guči biće povećan broj patrola koje će vozače isključivati za najmanji prekršaj, a posebno će se kontrolisati njihova alkoholisanost i prvi put - prisustvo narkotika.

mlm/jor/dar

Pogledajte još