S ribom u zdravlje

Možda ste čuli da riba sadrži živu i druge toksine koji mogu da budu opasni po vaše zdravlje. Međutim, u jednoj novoj studiji se navodi da je redovno konzumiranje ribe veoma dobro, posebno kada se radi o takozvanoj "masnoj", plavoj ribi, kao prevencija protiv mnogih oboljenja.

"Jedem ribu pet puta nedeljno", "Najmanje jednom u nedelju dana na trpezi obavezno imam ribu", "Kad je o ribi reč, verovatno jednom ili dva puta imam je uglavnom za ručak"...

Troje anketiranih ljubitelja ribe rekli su Glasu Amerike da su čuli o rizicima po zdravlje zbog uzimanja ribe, posebno o živi koja se u njoj može naći ali da im je više stalo do koristi koju ona obezbedjuje. Nova studija objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja tvrdi da su u pravu.

"Koristi od konzumiranja ribe su mnogo veće od potencijalnih rizika" - ukazuje dr Daru Mozafarijan sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard.

Doktor Mozafarijan i njegove kolege proverili su stotine studija o zdravlju i ribi i ustanovili da riba sadrži živu ali kako i sam kaže: "Ako jedete ribu, i u njoj ima nešto žive, možda imate manje koristi od te ribe ali je ukupan efekat i dalje pozitivan".

Isti efekat imaju i drugi toksini koji u veoma velikim dozama mogu da prouzrokuju rak. Sa druge strane, mi dobijamo mnogo više tih toksina iz mesa, mleka i povrća nego iz ribe. Neke žene treba da izbegavaju ribu sa visokim procentom žive zato što ona može da utiče na razvoj mozga.

"Za žene u reproduktivnom dobu, dojilje i decu, naša saznanja se podudaraju sa spoznajama Federalne uprave za lekove i njenih savetnika. Ipak, one bi trebalo da izbegavaju da jedu ajkulu, sabljarku, zlatnog grgeča i kraljevsku skušu" - upozorio je Mozafarijan.

U ostalim slučajevima te žene bi trebalo da imaju najmanje dva obroka ribe sedmično.

"Ustanovili smo da je umereno uzimanje ribe, jednog do dva obroka sedmično, dovoljno da umanji rizik od smrti i srčanog udara za oko 35 odsto što je, priznaćete, prilično značajno" - naglasio je Mozafarijan.

Njegove savete prihvatila je Keli Lebs: "U mojoj porodici rak je vrlo prisutan i ja od rane mladosti bar dva puta sedmično na različite načine pripremam ribu. Zbog toga nemam dilemu kad je reč o blagodeti koju garantuje konzumiranja ribe.

(FoNet)

Pogledajte još