RRA će kontrolisati medije dok ne prođe glasanje

Predizborne kampanje na televizijama još nisu ni počele, jer stranke spotove i zakupljene termine čuvaju za finiš, ali Republička radiodifuzna agencija već danonoćno nadzire imaju li mediji svoje političke favorite.

Objavljeno je Opšte obavezujuće uputstvo emiterima kojeg će morati da se pridržavaju do kraja izborne trke i koje je identično onom koje je primenjivano pre dve godine.

Još niko nije kažnjen, ali „packu“ bi mogla da dobije TV Palma plus koja je u jednom danu emitovala tri i po sata programa posvećenog promociji liste SPS-PUPS-JS.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, kaže za „Novosti“ da stranke svakog dana imaju pravo na pet minuta plaćenog programa, koji ne sme da bude između 19 i 23 sata.

- Ovo pravilo važi za komercijalne televizije, dok javni servisi ne smeju da prodaju te termine. I u okviru standardnih reklamnih blokova partije imaju šansu da se oglase. Jednom u toku kampanje svaka izborna lista može da zakupi pola sata na komercijalnoj televiziji za emitovanje predizborne konvencije.

Mrki propalo “veče“

Dogovor o gostovanju Milutina Mrkonjića u emisiji „Veče kod Ivana Ivanovića“ pao je u vodu, jer je političarima zabranjeno da gostuju u zabavnim emisijama dok ne prođu izbori. Pre dve godine, televizije su našle rupu u zakonu, tako što su standardni zabavni program preimenovali u informativni, u kome su političari pevali, svirali, pričali viceve, ali i promovisali svoju politiku.

Mimo ovoga, televizije mogu da organizuju debatne emisije i u goste pozivaju političare, ali sa oznakom „predizborni program“. Sve stranke u informativnom programu moraju da budu ravnomerno zastupljene i na kraju kampanje RRA će izmeriti da li su to pravilo poštovali.

Oči su posebno uprte u spotove, jer je iskustvo prethodnih izbora pokazalo da je bilo mnogo negativnih kampanja. Biće kažnjavano emitovanje izjava i prikazivanje nastupa lidera suparničkih tabora, bez njihovog odobrenja. To je do sada rađeno uvek u negativnom kontekstu i bez odobrenja.

Na poslednjim izborima zbog raznih prekršaja izrekli su 42 opomene (najblaža kazna) i jedno javno upozorenje (druga po težini). Ako iste televizije sada ponovo prekrše pravila, sledi teža kazna - privremeno oduzimanje dozvole, a ako se i tada ogluše o Obavezujuće uputstvo, mogu i trajno da ostanu bez frekvencije.

APEL MINISTARSTVA
Ministarstvo kulture i informisanja apelovalo je na političke stranke, medije i ostale učesnike u izbornom procesu da svojim izjavama, tekstovima i postupcima ne doprinose „nastavku opasnog trenda zagađenja javnog prostora“.

Pozvali su sve stranke i pojedince na maksimalno poštovanje izbornih pravila, novinare na poštovanje profesionalnog kodeksa, a esnafska udruženja i regulatorna tela da u okviru svojih ovlašćenja daju maksimalan doprinos tome.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još