Otkrivena najveća tajna Amazona

Ovo pitanje je komplikovano usled velikog broja pritoka koje se ulivaju u Amazon kao i zbog činjenice da je barem pet reka u Peruu nosilo ovu titulu od 16. veka.

Grupa istraživača sada tvrdi da je reka Apurimak pogrešno ponela ovu titulu 1971. godine, i da su oni sada pronašli pravi početak Amazona – Mantaro reku u Peruu.

Ukoliko se ova tvrdnja pokaže tačnom, desiće se još neke promene: Amazon će porasti za 76 do 90 kilometara na postojećih 6.437 kilometara dužine.

Međutim, u pitanju je donekle polovičan zaključak. Prvo, definicija „izvora“ nije u potpunosti definisana, a trenutno je prihvaćeno da je izvor „najdalja tačka pritoke koja se uliva u reku“.

Koristeći topografske mape, satelitske snimke i GPS podatke kako bi se mapirala reka Mantaro, tim je utvrdio da je ona otprilike 10 odsto duža od reke Apurimak što je dovelo do ove titule.

Međutim, problem leži u činjenici da ova reka ne teče cele godine zbog brane konstruisane 1974. godine koja je isušuje na skoro 5 meseci svake godine.

Pojedini geografi smatraju da to znači da ova reka ne može da se nađe u izboru, ali autori studije tvrde da privremene promene koje je načinio čovek ne bi trebalo da se uzimaju kao odlučujući faktor.

Geografi Smitsonijana smatraju da bi Mantaro trebalo uzeti u obzir kao „novi izvor Amazona“ ali ne i kao „izvor“.

Foto: wiki / Pedro Szekely
Izvor: B92

Pogledajte još