Privremena obustava blokade pruge u Kraljevu: Čekaju ministra privrede

Prema najavama, u telefonskom razgovoru gradonačelnika Kraljeva Dragana Jovanovića i ministra privrede Igora Mirovića, radnicima "Fabrike vagona" sutra pre podne biće isplaćen jedan minimalac.

Predsednik Štrajkačkog odbora "Fabrike vagona" Nenad Terzić nazvao je deblokadu pruge koja je zvanično počela u 16.00 časova gestom dobre volje radnika, ali je dodao da su oni i dalje u štrajku i da ostaju pri svim svojim zahtevima.

"Očekujemo u Kraljevu u četvrtak popodne 20. februara ministra privrede Igora Mirovića, a hoćemo li se posle tih pregovora vratiti na prugu - videćemo", rekao je Terzić.

On je za sutra u podne najavio konferenciju za novinare u sindikalnim prostorijama u krugu preduzeća, na kojoj će predstaviti plan sa kojim će za dva dana započeti razgovore sa ministrom Mirovićem.

Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom koji je, kako je ocenio, koristan za sve.

Sindikati su saglasni u zahtevima da se radnicima isplate plate u visini minimalca, povežu tri godine staža i overe zdravstvene knjižice.

Fabrika vagona ima 780 zaposlenih radnika, od čega su samo trećina proizvodni radnici, a njih oko stotinu nije u štrajku u kojem je, još od juna prošle godine najveći deo radnika ovog kraljevačkog giganta.

Prema rečima Jovanovića, problem radnika "Plast metala" koji su se u blokadi pruge pridružili radnicima "Fabrike vagona" i bivših radnika "Magnohroma", koji traže da im država isplati ono što im je, kako tvrde pre pet godina svesno uskratila Nacionalna služba za zapošljavanje lažno ih obavestivši da nemaju pravo na isplatu nadoknade za tehnološki bvišak, danas nije rešavan, jer je problemradnika "Fabrike vagona" ocenjen kao prioritetan.

Izvor: Blic

Pogledajte još