Menja se vojnički jelovnik

BEOGRAD, 07. avgust 2009. (FoNet) - Ministarstvo odbrane je nakon šestomesečne provere u jedinicama definisalo novi plan ishrane za vojnike, koji će se primenjivati od početka sledeće godine, a razlog za pravljenje novog jelovnika je potreba da se hrana prilagodi potrebama i navikama novih generacija, piše list "Danas".

Iz jelovnika su izbačena slabije prihvaćena jela, kao što je pasulj s kobasicom, ali je meni zato "osvežen" s više različitih vrsta pasulja, voća, slatkiša, picom i jelima s roštilja, rečeno je list "Danas" u Odeljenju za ishranu Ministarstva odbrane.

Vojnicima će, prema tom planu, na jelovniku biti ukupno 230 različitih jela.

Za doručak će u opticaju biti 25 grupa jela, kao i dodatnih pet u vreme posta, a iz dosadašnjeg jutarnjeg obroka izbačeni su pileći parizer i šunkarica, dok će se kao noviteti naći praška šunka, svinjska i goveđa dimljena pečenica, pileća prsa, tunjevina, skuša, pašteta od soje...

Za užinu će vojnici umesto eurokrem table dobijati mlečne čokolade, medenjake, krekere i kikiriki.

Za ručak će se na meniju, osim 11 vrsta supa i čorbi, naći i nove vrste mesa, kao što su jagnjeće i ćureće, sveži šampinjoni, ribe oslić, skuša i pastrmka, a novitet će biti i jela na roštilju, kao i Karađorđeva šnicla i leskovačka mućkalica, a desert i voće će od sada ići uz svaki ručak.

Proširen je i asortiman voća, tako što je ubačeno i sezonsko, a prosek dnevne količine voća iznosi po oko 300 grama po osobi.

Za večeru će vojnicima na raspolaganju biti tri vrste jela, pa će moći da biraju između kuvanih jela nalik ručku, malih večera, koje podrazumevaju pite, bureke, makarone, pice, i konzervisanih mesnih proizvoda, takozvane hladne večere.

Ishrana za vojnike prilagođena je i religijskim potrebama, pa je pravoslavnim vernicima omogućeno da u vreme posta u izboru imaju i posna jela, dok je za pripadnike islamske konfesije isključeno svinjsko meso iz jelovnika.

Za državne i verske praznike priprema se bogatiji jelovnik, sa prazničnim dopunama.

Pogledajte još