Beograd: Taksi sa aerodroma od 1.400 do 6.000 dinara

U taksiranju sa beogradskog aerodroma za koji dan važiće novi cenovnik i nova pravila. Sva taksi udruženja i Grad su se složili da se teritorija Beograda podeli na šest zona, a raspon cena od najbliže aerodromu do najudaljenije kretaće se od 1.400 do 6.000 dinara.

PUTNIKE ĆE ČEKATI U VOZILIMA

"Taksisti neće moći da priđu stranki i ponude vožnju, već će putnike morati da čekaju u vozilu. Komunalna policija će moći da sankcioniše svakoga ko nudi vožnju mimo pravila. Takvi će odmah biti sprovedeni kod dežurnog sudije za prekršaje, a kazne će biti ogromne. Kako smo saznali, proteklih dana je već petoro taksista završilo kod sudije za prekršaje", objašnjava Bijelić.

Prvu zonu činiće zemunska i novobeogradska naselja do Save i Dunava. Centralno gradsko jezgro, opštine Palilula, Čukarica, Stari grad, Vračar, Savski venac i Voždovac biće u drugoj zoni, treća su naselja na rubu grada poput Borče, Jajinaca, Kaluđerice, četvrta udaljenija sela, u petu će biti svrstana opštine Sopot, Barajevo i Obrenovac, a u šestoj Lazarevac i Mladenovac.

Cena vožnje za drugu zonu iznosiće 1.800 dinara, za treću 2.200 dinara, za četvrtu 3.000, a za petu 4.500 dinara.

Aleksandar Bijelić iz Udruženja taksista Srbije kaže da će sada cene vožnje sa aerodroma pojeftiniti za 30 odsto, jer je primera radi do Lazarevca do sada koštala 8.000, a do Novog Beograda 1.800 dinara.

Za taksiste koji dolaze na ugovorene vožnje ili ih uzimaju na poziv na gornjem nivou kod ulaska na aerodromsku zgradu, biće označena tri mesta gde će moći da prime putnike. Svi ostali moraće da voze na vaučer i putnike će isključivo moći da ukrcaju na stajalištu kod izlaznog terminala.

Ne odustaju ni od softvera

Beogradski taksisti neće odustati od predloga da se uvede softver koji može da proračuna koliko će koštati vožnja do određene lokacije kako bi putnik unapred znao koliko novca treba da pripremi. Na taksi pultu će dobiti vaučer sa cenom, koja neće moći da bude veća od maksimalnog iznosa za tu zonu. Ipak, ovaj model mora da prođe javnu nabavku i dužu proceduru, pa će sačekati novu gradska vlast.

JOŠ DVOJICA TAKSISTA NAPADNUTA TOKOM VIKENDA

Dva nova napada na taksiste odigrala su se tokom noći proteklog vikenda. Prvo je u nedelju nešto posle ponoći, u Zemunu, napadnut taksista jer nije dozvolio devojci da puši u vozilu. Mladići koji su bili sa njom napali su ga, izbila je tuča posle koje su svi završili u Urgentnom centru! Momci su identifikovani i privedeni, ali vožnju nisu platili. Dan kasnije, na Miljakovcu, dva mladića nisu htela da plate vožnju, već je jedan prislonio nož taksisti na grlo, dok je drugi otvorio vrata. Obojica su zatim pobegla.
"Dogovorili smo se da će od sada radio-centri svih taksi udruženja biti umreženi, kako bi na svaki panik-poziv svi taksisti mogli priteći u pomoć kolegi", kaže Bijelić.

Izvor: Novosti

Pogledajte još