KASNO ZA ANASTASIJU: Dok su dogovarali ko će da je leči, tumor metastazirao na pluća

Kako piše okradio.rs, češki lekari su ustanovili da je tumor metastazirao i zahvatio pluća.

S ozirom na to da joj jedno plućno krilo više nije u funkciji, a da je drugo oslabljeno, mala Anastasija neće moći u Srbiju da se vrati avionom, već kolima Hitne pomoći. Uzimajući u obzir konstantna gušenja i tešku kliničku sliku, u bolnici u Češkoj pokušavaju da Anastasiji malo stabilizuju zdravstveno stanje kako bi izdržala put od 14 sati.

Njen otac Dragan Trajković kaže da je devojčica nakon 11 protonskih zračenja prebačena na odeljenje pedijatrije, ali da šanse za njen oporavak više nema.

"Tumor je u međuvremenu metastazirao na pluća. Mala je tražila da se vrati u Vranje i da vidi brata i sestru. Konstantno sam u kontaktu s Češkom i našim Fondom za zdravstveno osiguranje. Obećali su mi da će sve učiniti da Anastasija bez problema bude vraćena kući", kaže otac.

On je dodao da je mnogo propusta učinjeno u njenom lečenju, kao i da je sve krenulo od niških lekara koji nisu uspeli da uspostave dijagnozu.

"Dao sam sve i žao mi je što nisam mogao da je spasim", slomljen je otac Dragan, koji napominje da pored gušenja, mala Anastasija trpi i velike bolove.

Ambasadorka Srbije u Češkoj Maja Mitrović posetila je Anastasiju u Centru za protonsko zračenje.

Podsetim, prvostepena komisija RFZO odbila je zahtev roditelja za Anastasijino lečenje u inostranstvu, iako je imala sve zakonske uslove za odlazak na protonsko zračenje koje je bilo jedina mogućnost za njeno ozdravljenje.

Nakon pritiska javnosti, drugostepena komisija je odobrila putovanje u Češku o trošku države, ali je, po svemu, sudeći bilo kasno.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.