Diktator koji voli luksuz: Kim Džong Un rasipa novac dok narod gladuje

Iznos potrošen na luksuz za vreme njegove vladavine u Severnoj Koreji popeo se na 645,8 miliona dolara u 2012. godini, godini u kojoj je trenutni vladar preuzeo vođstvo nad državom.

Podaci pokazuju da je i Kim Džong Il sebe godišnje častio razno-raznim poslasticama, ali njegovi troškovi u tom području nisu premašivali 300 miliona dolara godišnje u proseku.

Poznato je da je Kim Džon Un dosad trošio na uvoz skupocenih Mercedesa i muzičkih instrumenata (uključujući i desetak klavira vrhunskog kvaliteta), a veliku količinu novca je "spiskao" i na privatno pozorište u kom može da ugosti "1000 svojih najbližih saradnika". U analizama stoji da Džong pokušava da kupi odanost ključnih ljudi u režimu kako bi osigurao svoju poziciju.

U svedočenju pred UN-ovim komisijom bivši zvaničnik koji je "uspeo da pobegne od Kima", rekao je da je severnokorejski diktator do novca za trošenje na luksuz došao ilegalnom prodajom alkohola u islamske zemlje i preprodajom slonovače iz Afrike u Kinu.

Tvrdnje iznesene u UN-ovom izveštaju slažu se i sa izjavama Denisa Rodmana koji je nakon posete Severnoj Koreji životni stil Kim Džong Una opisao kao zabavu sa sedam zvezdica na kojoj teku potoci koktela, a zabavlja se na džet-skijima, privatnom ostrvu i luksuznim jahtama.

U izveštaju UN-ovog odseka za hranu i poljoprivredu iz novembra, Severna Koreja još uvek je bila među 34 zemlje na svetu kojima je potrebna pomoć spolja kako bi uspela da prehrani svoje stanovništvo.

Izveštaj istražnog odbora na 374 stranice o stanju u Severnoj Koreji UN je objavio ovog ponedeljka.

Izvor: index

Pogledajte još