Odlasci u solarijum znak mentalnih poremećaja?

Česti odlasci u solarijum mogli bi da se okarakterišu kao zavisnost, a takođe mogu da budu i znak najmanje dva psihička problema, upozoravaju stručnjaci.

Sprovedena studija pokazala je da oni koji su "navučeni" na solarijum često pate i do opsesivno-kompuslivnog i dismorfnog poremećaja – duševne bolesti zbog koje osoba ne može da prestane da razmišlja o manama svog tela.

"Potrebno je još istraživanja kako bi se dokazalo da solarijum može da stvori zavisnost, ali ova studija sugeriše na to da veliki broj ljudi koji redovno idu na veštačko sunčanje imaju i određenih psiholoških problema", smatra istraživač dr Erin Bonar.

"Iako odlasci u solarijum ne moraju da imaju veze sa ovim psihičkim problemima, moguće je da opsesivno-kompulsivni i dismorfni poremećaj doprinose tome da osoba oseća potrebu da ima preplanuli ten".

Prilikom istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Mičigenu i "Baul grin" univerziteta, pokazalo se da su želja za odlaskom u solarijum i opsesivno-kompulsivni poremećaj itekako povezani.

"Moguće je da neke osobe koje često odlaze u solarijum to čine zbog opseisvnih misli, jer zapravo osećaju pritisak da njihova koža izgleda preplanulo. Takođe, moguće je i da osećaju potrebu za tim jer sunčanje ublažava simptome opsesivno-kompulsivnog poremećaja", objašnjava jedan od istraživača dr Lišam Ašfarion.

"Ukoliko se potreba za veštačkom preplanulošću kože posmatra kao zavisnost, opsednutost tamnim tenom mogla bi da objasni česte odlaske u solarijum".

Naravno, objašnjavaju stručnjaci, to ne znači da svako ko ponekad ode u solarijum ima neki od poremećaja, već su ovi poremećaji česti kod onih koji idu "pod veštačko sunce" najmanje devet puta u toku mesec dana.

Izvor: Mondo
Foto: sxc.hu

Pogledajte još