Index.hr zbog dugova ide u stečaj?

Nagodbeno veće Finansijske agencije (Fina) donelo je rešenje kojom se odbacuje predlog Indexa za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, uz obrazloženje da je zagrebačko Županijsko tužilaštvo krajem januara već podnelo predlog za pokretanje stečajnog postupka nad Indexom.

Fina je na svom zvaničnom sajtu objavila rešenje u kojem se navodi da je Zakonom o finansijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisano da predlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe nije dopušten ako je nad dužnikom pokrenut stečajni postupak.

Hrvatski mediji podsećaju da je Index.hr početkom februara u zahtevu za nagodbu predožio Fini plan restrukturisanja, kojim je predloženo da država otpiše zatezne kamate, a da se dug, koji je krajem 2013. bio oko 1,96 miliona kuna (oko 280.000 evra), otplati u ratama kroz tri godine.

Portal Index poznat je po pisanju o brojnim političkim i društvenim aferama, kao i kritičkom odnosu prema vlastima. Već neko vreme piše i o aferama bliskih saradnika ministra finansija Slavka Linića.

Hrvatsko novinarsko društvo nedavno je apelovalo za opstanak i dalji slobodni, nesmetani rad Indexa ističući da je reč o jednom od vodećih informativnih portala koji je otvorio i objavio brojne važne istraživačke priče koje nisu uspeli da istraže ili se nisu usuđivali da objave drugi mediji.

Novinarska organizacija je upozorila da bi gubitak Indexa ili neka drastička promena njegove uređivačke politike vrlo negativo uticala na medijski prostor, ali i na društvo.

Izvor:B92

Pogledajte još