Građani Stare Pazove protiv gradnje postrojenja za preradu otpada

Na zboru građana prisutnima su se obratili i stručnjaci za zaštitu životne sredine, koji su govorili o štetnosti postojanja postrojenja za preradu smeća koje bi bilo udaljeno samo tri i po kilometra od naseljenih mesta.

Jedan od organizatora zbora Miroslav Drekić iz neformalne grupe "Za zdravu opštinu Stara Pazova" rekao je da će se organizovati prikupljanje potpisa, sa zahtevom da se raspiše referendum, na kojem bi se građani izjasnili da li se slažu sa namerom lokalnih vlasti da grade regionalnu deponiju.

On je upitao kako je moguće da neko želi da deponiju gradi na nekoliko desetina hektara obradivog zemljišta prve i druge klase.

"Izborićemo se protiv tog zla!", poručio je Drekić i podsetio da se u susednoj opštini Inđija takođe gradi regionalna deponija, koja može da zadovolji i potrebe Stare Pazove.

On je naveo da su poslednjih dana pod velikim pritiskom građani koji protestuju protiv namere opštinskih vlasti da grade regionalnu deponiju.

Drekić je odbacio i optužbe lokalnih vlasti da se protesti organizuju iz političkih razloga, tokom predizborne kampanje i poručio da će se prikupljanje potpisa i protesti nastaviti i u narednim mesecima, sve dok se ideja o regionalnoj deponiji ne izbaci iz svih regulacionih planova u opštini Stara Pazova.

Iz neformalnog udruženja građana "Za zdravu opštinu Stara Pazova" ranije su podsetili da je nekoliko opština u Srbiji već odbilo da takvo postrojenje bude sagrađeno u njihovoj blizini, kao što su Ćićevac, Pančevo, Subotica, Ssabac, Kovačica, zbog opasnosti po zdravlje i poljoprivredu.

Foto: Wikipedia - Bojan Kalkan

Pogledajte još