Ukusi su različiti, saznajte kako vaš otkriva kakva ste ličnost

Baš kao i omiljena boja, najdraži filmovi i muzika, žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim limunima ili slasnim kolačima usko je povezana sa karakterom, tvrdi američki neurolog dr Alan R. Hirš u knjizi “Koji je ukus vaše ličnosti?”.

Tokom 25 godina, prateći 18.000 ispitanika, sproveo je više od 200 istraživanja o neurološkim reakcijama signala ukusa i otkrio da pojačanje određenih ukusa i mirisa utiče na prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, čak i na brzinu kojom učimo.

Baš kao što miris iz detinjstva može trenutno da vas vrati u period kad ste se igrali na livadi, tako će i omiljeni miris dešifrovati skrivene mehanizme ličnosti.

Na primer, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti i u društvu manje prijatni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci između ofingera gotovo isti.

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi kontrol-frikovi, pa ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod tim podrazumevaju i druženja sa ljudima koji im nisu važni.

Ali, ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima, pa rado eksperimentišu sa novim začinima.

Obdareni su vrlo istančanim čulom mirisa i ukusa i sa preciznošću vrhunskog degustatora mogu da raspoznaju začine u hrani. I ljubitelji ljutih ukusa neprestano tragaju za novim uzbuđenjima i uživaju u ekstremnim sportovima.

(old_image)

Pedantni grickaju
Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole tačnost i pedantni su. Oni su i energični, zabavni i puni entuzijazma, kaže doktor Hirš.

Privlačnost miriše na jasmin, vanilu i cimet

Samo deset odsto ukusa dugujemo nepcu, a čak 90 odsto receptorima mirisa koji su okidač za emocije. Na primer, miris ružičastoga grejpa utiče na percepciju, pa će zbog njega žena biti privlačnija i izgledati i do šest godina mlađe, tvrdi doktor Alan R. Hirš.

Miris čili papričice pojačava seksualnu želju, a mirisni afrodizijaci su i nana i miris jasmina. Suprotnom polu ćete biti privlačniji uz mešavinu mirisa vanile i cimeta. Muškarce uzbuđuje i miris lavande i pite od bundeve, a oba pola su seksualno zagrejanija uz miris krastavaca, kolača sa bananama i orašastih plodova.

Ljubitelji tamne čokolade su srce zabave
Ljubitelji slatkog žele da budu primećeni i cenjeni. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima.

Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik, pa se upuštaju u avantue za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca. Prema sebi su popustljivi i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo.

Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano dramatizuju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku.

Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog pola - to su po pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene. No, za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce zabave, ljubitelji mlečne čokolade su često introverti i više vole dobru knjigu. Tihi su, pa ih okolina često pogrešno doživljava kao sramežljive.

Ljubitelji slanog ukusa veruju u sudbinu

Oni čijem su nepcu najdraži slani ukusi veruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad životom. Uvereni su da se sve događa prema scenariju koji je “zapisan u zvezdama” i da na sudbinu ne mogu bitno uticati. Kada učine nešto dobro, slanokusci priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti, tvrdi doktor Hirš.

Ustanovio je i da su ljubitelji čipsa ambiciozni, takmičarskog duha i dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih neugodnosti poput gužve u saobraćaju ili dugih redova na blagajnama.

- Bilo da su na izletu ili za volanom automobila, ljubitelji slanog su uvek u žurbi - kaže Hirš.

Ako volite slano, moguće je i da pripadate “supertasterima” koji čine četvrtinu stanovništva. Obdareni superukusom ne vole gorku ni hranu jakih ukusa, a istraživanje je pokazalo da njihovo nepce voli so, jer natrijum ublažava gorčinu u hrani. Ljubitelji testenine, hleba i ostalih “utešnih” ugljenih hidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni, oprezni i ne vole promene i rizik.

Gorko i kiselo
Ljubitelji gorkog su izbirljivi i često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo mnogo su tolerantniji na ekstremne ukuse, spremniji da isprobaju nova jela, šire vidike i pomeraju granice.

Crveno za hrabre
Oni koji vole ljute začine - crvenu pariku, kari i čili, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i otvoreno kažu šta misle.

(old_image)

Prijatelji po šafranu
Ljubitelji gorkih začina, belog luka, klinčića, žalfije i šafrana su verni prijatelji i jaki zagovornici onoga u šta veruju.

Omiljeni uz ruzmarin
Dodavanje limunove kore, ruzmarina, majčine dušice i estragona odaje društvene, duhovite ljude koji su puni energije i omiljeni u društvu.

Cimet

Ljubitelji peršuna i cimeta su miroljubivi i obzirni prema drugima. Gde god da se nalaze, dobro će se uklopiti.

Kreativci sa lukom
Oni koji jela začine lukom i semenkama celera su kreativni, ne vole rutinu i veruju u sebe.

Slano-slatki spoj
Slani čips sa čokoladom vole introverti i samotnjaci koji čuvaju privatnost. Ljubitelji slatko-slanog su inteligentni i kreativni, ali nemaju strpljenja sa ljudima.

Fleksibilni vole egzotične ukuse
Strast za egzotičnim ukusima, od puževa do supe od ptičjeg gnezda, je obeležje fleksibilnih ljudi koji su otvoreni za nova iskustva. Ležerni su, pa im je i hrana pustolovina.

Izvor: 24sata

Pogledajte još