Naučnici ne daju Teslu: Urna je zaveštana nama, a ne SPC

Najavljenom prenošenju urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle, iz njegovog muzeja u portu Hrama Svetog Save, usprotivili su se naučnici. Sa različitih adresa čuje se isti argument - volja Teslinih srodnika bila je da njegova urna počiva u Muzeju.

Sporazum o sahrani zemnih ostataka znamenitog naučnika potpisali su u petak patrijarh Irinej, u ime SPC, ministarka energetike Zorana Mihajlović, kao predstavnik Vlade Srbije u tehničkom mandatu i Siniša Mali, kao predsednik privremenog organa Grada Beograda.

Teslina naučna fondacija (TNF), sa sedištem u Filadelfiji, najavila je hitnu sednicu upravog odbora kako bi se dogovorili o načinu suprotstavljanja odluci srpske države i SPC. Direktor TNF Sem Mejson uputio je pismo predsedniku SAD Baraku Obami, u kome traži da se u ovo pitanje uključi i Amerika, jer je srpski naučnik bio njen državljanin.

- Teslin muzej je svetinja svih teslologa sveta i niko nema pravo bez prave diskusije da ga dira - kaže za „Novosti“ Nikola Lončar, osnivač i predsednik TNF. - Njegovi rođaci Vilijam Terbo iz Čikaga i Nik Tesla iz Australije nisu pitani za prenos urne u Hram Svetog Save. Muzej je njegov mauzolej, u kome je ispunjena poslednja želja velikog naučnika i ona ne može da se menja.

Pokret „Spasimo nauku“, koji okuplja veliki broj posebno mladih istraživača, smatra da je neprimereno koristiti lik i delo našeg najvećeg naučnika u jeku predizborne kampanje. U njihovom saopštenju navedeno je kako je potpisivanje sporazuma o sahrani „sporno i pravno i etički“, kao i da predstavlja nepoštovanje nauke i naučnika.
PODRŠKA NAKON vesti o premeštanju zemnih ostataka, na „Fejsbuku“ je oformljena grupa „Ostavite Teslu na miru“. Grupa je od petka, kada je osnovana, do nedelje prikupila podršku više od 20.000 ljudi. Među komentarima posetilaca je i stav člana UO Muzeja Nikole Tesle, mr Dragana Tešića: - UO je uvek bio protiv ovakve inicijative SPC i pojedinih državnih organa.

- Najjači argument protiv ove odluke privremenih organa jeste volja porodice, koja je nakon smrti rekla da urna treba da počiva u Muzeju Nikole Tesle - kaže za „Novosti“ dr Milovan Šuvakov, istraživač Instituta za fiziku i jedan od aktivista pokreta „Spasimo nauku“. - U ruke Muzeja tada su zakonski prešle i sve njegove stvari, i to mesto je postalo pravi spomenik Tesli, njegovom životu i delu.

Protiv odluke o prenošenju urne genija iz Like pobunilo se i Društvo za promociju i popularizaciju nauke. Oni upozoravaju da bi, u ime države, ovim pitanjem trebalo da se bavi Ministarstvo kulture, a ne energetike.

- Teslina urna treba da ostane u Muzeju Nikole Tesle, zato što je to državna ustanova koja se bavi zaštitom kulturnih dobara i ne nosi verska, nacionalna i druga obeležja, zato što Muzej uspešno čuva urnu već pola veka i zato što je Tesla proslavio nauku, a ne crkvu - stoji u saopštenju.

Da je Muzej pravo mesto za čuvanje urne velikog naučnika, napominje i njegov direktor Vladimir Jelenković.

- Muzej je dužan i da poštuje želju Teslinih naslednika. Dr Milica Trbojević, kćerka Tesline sestre Angeline Trbojević i naslednica Teslinog sestrića Save Kosanovića, donela je odluku da se urna prebaci iz Njujorka u beogradski muzej još 1957. godine - kaže Jelenković. - Želju da Teslina urna ostane u njegovom muzeju u Beogradu, iskazao je u nekoliko navrata i Vilijam Terbo, praunuk Tesline sestre Angeline i danas najbliži živi rođak Nikole Tesle.

S druge strane, direktor Etnografskog muzeja Miroslav Tasić tvrdi da porodica čuvenog naučnika Nikole Tesle nikada nije želela da njegovi posmrtni ostaci budu muzejski eksponat.

- Zamislite dokle bi nas to dovelo ako bismo sada izlagali mošti u muzeju. To nije u skladu sa našom tradicijom i kulturom. Najlepše bi bilo da je u Hramu Svetog Save s jedne strane Tesla, a s druge Mihajlo Pupin i Milutin Milanković - rekao je Tasić.
Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je u nedelju da nije čula za pobunu stručne javnosti protiv premeštanja urne sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle u Hram Svetog Save, kao i da o tome u Vladu Srbije nije došla neka dodatna informacija.

NIJE MUZEJSKI EKSPONAT?

Bivši ministar kulture i predsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike Bratislav Petković podržava premeštanje Teslinih ostataka, uz argument da urna nije muzejski eksponat.

Prema njegovim rečima, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je bio Srbin, pravoslavne vere.

S druge strane, Vladimir Jelenković, direktor Muzeja Nikole Tesle, objašnjava da urna Nikole Tesle, prema zakonima Srbije, jeste kulturno dobro i da se mora čuvati u instituciji zaštite, kao što je muzej.

- Pored urne u ovoj zbirci se nalazi i pet gipsanih odlivaka posmrtne maske Nikole Tesle, kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstveni memorijal Nikoli Tesli - objašnjava Jelenković.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još