Počinju pregovori sa MMF

Većina stručne javnosti ukazuje na to da je našoj zemlji i te kako potreban novi sporazum sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, makar samo zbog "slike" Srbije u očima investitora. Međutim, postoje i oni, poput Dušana Bajatovića, direktora "Srbijagasa", koji tvrde da aranžman sa MMF, iako bitan za imidž zemlje, mnogo košta i da bismo mogli da se jeftinije uzajmimo, uz manje političkih uslova.

Prethodni aranžman

Predstavnici MMF, sa Žužanom Murgasovom na čelu, borave u Beogradu od 26. februara, a planirano je da poseta traje do 13. marta. Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut je u februaru naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da i zagovornici i protivnici aranžmana sa MMF precenjuju njegove domete.

"Suština svakog aranžmana sa MMF je da se spreči mogući bankrot države, i očuva spoljna likvidnost zemlje. Ali, za ekonomski napredak zemlje potrebno je mnogo više od onoga što je sadržano u sporazumu sa MMF, a za to je odgovorna vlada svake zemlje, a ne MMF"
, ističe Arsić.

Prema njegovim rečima, da bi se ostvario dugoročni rast standarda građana, neophodno je da se uporedo sa merama koje traži MMF sprovedu reforme kojima bi se stvorili bolji uslovi za investiranje i zapošljavanje u privatnom sektoru, da se unapredi kvalitet usluga države: pravosuđa, administracije, obrazovanja...

"Prema tome, MMF može samo da pomogne Srbiji, ali najveći deo ekonomskih problema moraćemo da rešimo sami", ukazuje Arsić.

Nastavak teksta pročitajte ovde.

Izvor: Novosti
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još