Ne propustite: 11. Beogradski festival igre

U Centru Sava ćemo gledati američku kompaniju Hubbard Street Dance iz Čikaga (30. mart) sa predstavom “Hiljadu delova”, u koreografiji Španca Alehandra Serude, i inspirisanom vitražima Marka Šagala. Zatim nam stiže Kompanija Akrama Kana, jednog od najznačajnijih koreografa britanske scene sa novom postavkom na muziku Igora Stravinskog (5.april), ali i čuveni Veliki kanadski balet iz Montrela sa predstavom “Minus Jedan”, izraelskog koreografa Ohada Naharina (11. april). Veliki kanadski balet iz Montrela će gostovati i u Novom Sadu, i to 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu. Dolazak ove kompanije, biće i prilika da se Gradimiru Pankovu, jugoslovenu koji se može pohvaliti neverovatnom baletskom karijerom i decenijskom vladavinom na svetskoj plesnoj sceni, uruči nagrada Vip poziva.

U Madlenianum po prvi put stižu belgijska Kompanija Mišel Noare sa postavkom inspirisanom Hičkokovim nemim filmovima “Zapisnik sa lica mesta”, ali i Balet Augzburg sa čudesnom “Igrom senki” u koreografiji Icika Galilija (9. april), predstavom koja će biti izvedena i u vršačkom Narodnom pozorištu (10. april). U Madlenianum stiže i Kompanija Andonisa Fonjadakisa, koreografa koji je već postao miljenik beogradske publike sa naslovima kojima su se predstavile neke druge važne trupe na prethodnim festivalima. Njegov komad “Wisteria Maiden”, u produkciji Fondacije Onazis, imaće u Beogradu svoju svetsku premijeru (14.04.).

Pozorište na Terazijama će ugostiti čuvenu švajcarsku trupu Cimerman and de Pero, sa predstavom “Šija je bila Vrat”, svojevrsnim teatrom bez reči, punom apsurdnog humora i duboke ljubavi prema detaljima (31. mart i 1. april). Na istoj sceni će se predstaviti i prva trupa iz dalekog Sidneja na Beogradskom festivalu igre. Biće to Kompanija Šona Parkera, sa predstavom “Srećan kao Lari”, zabavnim, razigranim i dirljivim plesnim teatrom, koji istražuje neuhvatljivu prirodu ljudske sreće.

Na staroj festivalskoj adresi, u Beogradskom dramskom pozorištu, gostuju tri kompanije. Gledaćemo dve koreografske legende zajedno na sceni, odnosno Matildu Monije i La Ribot u plesnoj burleski “Gustavija” (6. april), zatim Kompaniju Roberta Zapale sa Sicilije, koja nudi neponovljivo putovanje sa ciljem novog otkrivanja ovog italijanskog ostrva kroz posve jedinstven plesni jezik. Kompanija Malka iz Grenobla, hrabro donosi novu igru na Festival, hip hop koji vraća veru u umetnost (2. i 3. april), a njihovu predstavu “Šaputanja” gledaće i publika u Pančevu (1. april).

11. Beogradski festival igre se realizuje zahvaljujući podršci kompanije Vip mobile koja je već sedam godina generalni sponzor manifestacije, zatim Societe Generale banke, brenda Nivea, kompanija Bambi, Roche, Doncafé, Grand Casino Beograd, Heineken Srbija, Nestlé Adriatic, Henkel Srbija, TeleGroup, Carpetland, Super Vero, hotela Hyatt Regency Beograd, saobraćajnog preduzeća Lasta, kao i novih prijatelja manifestacije poput Fondacije Hemofarm, kompanija DDOR Novi Sad, Eko Serbia, i mnogih drugih.

Festival je takođe osigurao podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulture AP Vojvodine, Delegacije EU u Srbiji i Republike Grčke, predsedavajuće Savetu EU. programe su pomogli i gradovi Pančevo i Vršac, a očekuje se i podrška Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Beograda.

Nemački časopis BalletTanz, označio je Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta” i “plesnog trendsetera”.