Ko najlakše dolazi do posla, a ko ga najlakše gubi?

Trenutno je u zemlji najlakše doći do posla ako ste programer a najlakše ga je izgubiti ukoliko radite u građevinarstvu, trgovini, prerađivačkoj industriji, kao i u bankama ili osiguranju, pokazuju podaci.

Prema navodima ekonomiste Miroslava Zdravkovića sa sajta makroekonomija.org, najviše se u prethodnih godinu dana zapošljavalo u sektoru administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti (više od pet hiljada novih radnih mesta), zatim u obrazovanju, snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama, te u zdravstvu i državnoj upravi.

S druge strane, u građevinarstvu je posao izgubilo 6.500 radnika, u trgovini preko pet hiljada, u prerađivačkoj industriji blizu 4.700: U finansijskim delatnostima je bez posla ostalo blizu tri hiljade ljudi.

Istraživanje najposećenijeg domaćeg Internet sajta za traženje poslova poslovi.infostud, pokazalo je da nezaposleni često traže poslove vezane za turizam, saobraćaj i logistiku, kao i marketing i PR, ali i da ponuda ovih radnih mesta ne zadovoljava potrebe tržišta. Takođe, iako poslodavci veoma često traže radnike u oblastima ekonomije, trgovine i prodaje, ta radna mesta su i najtraženija, tako da ni tu nije lako doći do radnog mesta.

Zapravo, jedini koji relativno lako mogu da dođu do posla, sudeći prema analizi ovog sajta, jesu programeri. Na listi oglasa za posao za koje je bilo najmanje prijava, među prvih sedam je čak šest onih u kojima se traže različite vrste programera. Među 20 poslova do kojih se najlakše dolazi, osam je onih koji se tiču programiranja. Od ostalih poslova do kojih se relativno lako dolazi, tu su elektrotehnički i mašinski inžinjeri, frizeri, farmaceuti, kuvari, mesari, automehaničari...

Miroslav Zdravković navodi da je broj zaposlenih lane porastao u 54 grada ili opštine u Srbiji, a da je smanjen u čak 107 lokalnih sredina. Najviše ljudi bez posla je ostalo u Beogradu (7.700), a sledi Novi Sad u kojem je ugašeno više od dve i po hiljade radnih mesta. Na drugoj strani, broj novozaposlenih najviše je porastao u Nišu, Staroj Pazovi, Kragujevcu i Inđiji. Upravo je Srem region u kojem je otvoreno najviše novih radnih mesta više od 3.200.

izvor: B92

Pogledajte još