Nade sve manje: 34 aviona i 40 brodova iz 10 zemalja traži avion, nestalima i dalje zvone mobilni

Potraga za nestalim malezijskim avionom ušla je danas u četvrti dan, dok među bezbednosnim zvaničnicima u Evropi, SAD-u i Aziji raste skepticizam da je letilica bila meta terorističkog napada.

Sveobuhvatna potraga u koju je uključeno 40-tak brodova mornarica 10 zemalja, desetinu vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i 10 kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nisu uspeli da udju u trag Boeing 777-200ER koji je nestao sa radara oko sat vremena po poletanju u subotu ujutru na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

"Nastavljamo da pomažemo malezijskoj vladi u potrazi i spasilačkoj operaciji u vezi sa nestankom aviona", rekao je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren.

Ranije su SAD angažovale u operaciji potrage razarač "Pinkni" (Pinckney) i vojni avion "Orion".

Prema Vorenovim rečima, posada "Pinknija" je istražila pronadjene ostatke u zoni potrage i zaključila da one ne pripadaju nestalom avionu.

U operaciji su angažovana i dva helikoptera "Sihok" (Seahawk), koji su opremljeni aparatima infracrvenog zračenja za potragu u noćnim uslovima, preneo je AFP.

Predstavnik Pentagona je rekao da posade američkih razarača rade u bliskoj koordinaciji sa vojnim brodovima Malezije, Kine i Singapura.

Veza sa avionom izgubljena je dva sata posle poletanja iz Kuala Lumpura za Peking i tada se nalazio nad Južnim Kineskim morema na udaljenosti od 120 morskih milja od grada Kota-Baru.

Prema preliminarnim podacima u njemu su bili 154 državljanina Kine, 38 Malezije, pet Indije, po sedam Indonezije i Australije, četiri iz SAD, tri iz Francuske, po dva iz Novog Zelanda, Kanade i Ukrajine, po jedan i Rusije i Holandije.

Američka vlada uputila je preko vikenda tim istražitelja i eksperata Federalnog istraznog biroa (FBI) i službe za saobraćajnu bezbednost da pomogne u istrazi.

Rojters izveštava, pozivajući se na izvore iz američke i evropskih vlada, da su istražioci u Maleziji sumnjičavi prema verziji da je letelica bila meta napada, iako specijalne službe nisu odbacile takvu mogućnost.

Malezijske vlasti su ukazale da dokazi do sada nisu dovoljno snažni da bi se podržala verzija o napadu, i da je "očigledan pad" aviona mogao da bude uzrokovan mehaničkim ili problemima pilota.

"Nema dokaza koji nagoveštava teroristički akt",
rekao je evropski bezbednosni izvor, dodajući da, istovremeno, nema ni objašnjenja "šta se dogodilo ni gde je avion", navodi britanska agencija.

Kineski državni mediji javljaju da je Kina odobrila 10 satelita visoke rezolucije, koji su kontrolisani od strane Satelitskog kontrolnog centra Sian u severnoj Kini, da se koriste za navigaciju, praćenje vremenskih uslova, saobraćaja i drugih aspekata potrage aviona u kome su dve trećine putnika bili Kinezi, piše Dejli Narodnooslobodilačke armije (Kine).

" Do sada, sa svim našim naporima, ima vrlo malo nade za bilo kakve dobre vesti o avionu", rekao je čelnik vijetnamske ekipe za potragu i spasavanje Fam Kjuj Tieu, s čim se slaže istraga i obaveštajni izvori koji navode da je sudbina aviona kompanije Malezijan Erlajns na letu MH370 i dalje obavijena misterijom",
prenosi agencija Rojters.

Pretraga je danas proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gde je avion izgubio radio vezu i nestao sa ekrana radara.

Potraga za nestalim avionom sa 239 putnika i članova posade sprovodi se i na zapadnoj obali Malezije, severozapadno sve do Andamanskog mora, zasnovano na teoriji da je avion možda neko vreme leteo, pošto je odstupio od svoje putanje.

Dva muškarca koji su se, očigledno, ukrcala u avion sa ukradenim pasošima i muškarac koji je kupio karte, ostali su jedini fokus istrage, navodi američka televizijska mreža CNN.

Do sada, istraga nije navela ko su ti ljudi niti zašto su bili na letu, mada američki FBI vodi svoju nezavisnu pretragu baze podataka pošto su juče preuzeli od Malezijaca.

CNN navodi reči jednog američkog obaveštajnog zvaničnik koje je primetio da su okolnosti oko korišćenja ukradenih pasoša slede obrazac sličan trgovini ljudima i ne verovatno nemaju bilo kakve veze sa nestankom aviona.

Još jedna enigma: Telefoni putnika nestalog aviona i dalje zvone

Čak 19 porodica potpisalo je izjavu u kojoj tvrde da su uspeli da pozovu svoje najmilije, ali nisu dobili nikakav odgovor. Neki od putnika su čak bili onlajn na kineskoj društvenoj mreži "QQ".

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.