Snimljeni delovi malezijskog aviona, leteo četiri sata posle poslednjeg kontakta?

Kineska državna administracija za nauku, tehnologiju i industriju za nacionalnu odbranu objavila je otkriće, uključujući fotografije za koje navode da su "tri sumnjiva plutajuća objekta i njihove dimenzije", izvestila je Sinhua, a preneo CNN.

Mogući uzroci nestanka aviona
Eksplozija u vazduhu: Moguće objašnjenje činjenice da nisu pronađeni ostaci aviona jeste da se srušio u malezijsku džunglu Teroristički napad: Direktor CIA ne isključuje mogućnost terorizma Nestanak struje: Eventualno izazvan namernim prekidom napajanja instrumenata za komunikaciju Elektronski rat: 20 putnika u avionu bili su stručnjaci u ovoj oblasti Otmica: Radarski podaci navode na zaključak da se avion okrenuo u suprotnom pravcu Greška pilota: Uvek postoji ta mogućnost kada je reč o misterioznim slučajevima u vazdušnom saobraćaju Kvar: Moguće oštećenje nastalo prilikom nezgode 2012. Samoubistvo pilota: Krajem 1999-tih godina dve velike nesreće aviona bile su prouzrokovane samoubistvom Aeronautička crna rupa: Avion se srušio stotine kilometara od oblasti koja se trenutno pretražuje

Objekti su veličina 13 puta 18 metara, 14 puta 19 metara i 24 puta 22 metra.

Slike su zabeležene 9. marta, dan nakon što je avion nestao, ali su objavljene tek danas.

Kineska agencija dala je i koordinate gde su navodni ostaci aviona pronađeni, severoistočno od Malezije i južno od Vijetanama.

(old_image)

Foto: AP Photo/Lai Seng Sin
Avion sa 239 putnika i članova posade izgubio je kontakt sa kontrolom letenja u Hanoju u subotu rano ujutro. Nestao je oko sat vremena po poletanju sa aerodroma u Kuala Lumpuru na putu za Peking.

Nakon njegovog misterioznog nestanka počele su da se raspredaju razne teorije zavere i mogući scenariji šta se dogodilo avionu i putnicima. Odgovore na pitanja još nema. Jednu od najnovijih teorija dali su stručnjaci za terorizam koji su kazali da istražitelji aktivno rade na otkrivanju teorije da li je avion otet i preusmeren na neku drugu destinaciju u nameri da se koristi u druge svrhe

(old_image)

Foto: AP Photo/Andy Wong
I američki istražitelji razmatraju mogućnost da je avion Boing B777-200 kompanije „Malaysia Airlinesa“ koji je nestao pre šest dana s 239 ljudi otet.

Najnovije tvrdnje stručnjaka za terorizam sugerišu da je neko u avionu namerno isključio uređaj za radijsko-frekvencijsku identifikaciju, tzv. transporder, kako bi se izbeglo njegovo praćenje na radaru. U izveštaju koji je juče objavio The Wall Street Journal, navodi se da podaci s Bongovih motora koji su automatski preuzeti i poslati na zemlju sugerišu kako je avion leteo još četiri sata nakon nestanka s radara.

Stručnjaci za terorizam kazali su da istražitelji aktivno rade na otkrivanju teorije da li avion otet i preusmeren na neku drugu destinaciju u nameri da se koristi u druge svrhe. Boing je u vazduhu proveo ukupno pet sati nakon odlaska iz Kuala Lumpura, što znači da je u tom vremenu mogao prevaliti udaljenost od 2200 nautičkih milja, odnosno mogao je dostići Indijski okean, granicu s Pakistanom ili čak Arapsko more.

Najnovije informacije s terena javljaju da tri plutajuća objekta koja su juče zabeležili kineski sateliti nisu ostaci nestalog aviona.

(old_image)

Foto: AP Photo/Heri Juanda
- Otišli smo da ih pogledamo i ustanovili smo da oni ne pripadaju nestalom Boingu - rekao je šef malezijskog civilnog vazduhoplovstva Azharudin Abdul Rahman. Vijetnamski dužnosnici istakli su da su prostor u kojem su tražili nestalu letelicu ''temeljno pročešljali'' te da nisu pronašli išta što bi potvrdilo da se avion srušio.

Vlasti preispituju teoriju prema kojoj je pilot nestalog aviona “Malezija erlajnsa” na letu MH 370 izvršio samoubistvo, saopštio je Džon Brenan, šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA). “Mislim da ne možemo da odbacimo nijednu pretpostavku”, rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je moguće da je pilot namerno oborio “boing 777”.

Malezijska policija je u međuvremenu saopštila da pravi psihološke profile svih 239 putnika i članova posade aviona koji je u subotu poleteo iz Kuala Lumpura za Peking i nestao ubrzo nakon poletanja.

Teorija o samoubistvu mogla bi da objasni kako je avion mogao da “nestane” sa radara koji prati njegovo kretanje: pilot je, naime, neposredno pre njegovog nestanka jednostavno mogao da isključi transponder, tj. uređaj za prenos elektronskih signala.

- Mislim da trenutno ima mnogo spekulacija koje uopšte nisu potvrđene, niti potkrepljene dokazima - rekao je on, dodavši da ima mnogo pitanja na koja za sada nema odgovora, na primer, zašto je transponder aviona prestao da emituje signale i kakvu su ulogu imali putnici sa ukradenim pasošima.

Mislim da u ovom trenutku moramo da pokažemo strpljenje i sačekamo obavljanje istrage”, rekao je Brenan.

Izvor: Mondo, Večernji.hr, Blic, Dailymail
Foto: Printskrin sa YouTube

Pogledajte još