U Novom Sadu pištolj na crno košta 100 evra

Uglavnom je reč o pištoljima, koji su kupljeni ispod ruke, a njihova cena zavisi od toga koliko su „vrući“. Poznavaoci kažu da se u Novom Sadu pištolji prodaju za 100 evra. Oružje se nabavlja u krugovima koji su usko povezani sa trgovinom narkotika i prisutno je koliko i droga.

"Gde ima droge, ima i oružja. Skoro svaki komad oružja koji se koristi u uličnom kriminalu je u ilegalnom posedu. Najčešće su u pitanju domaći pištolji marke “zastava”, a ređe policija zapleni “berete” i drugo vatreno oružje"
, kaže novosadski balističar Dejan Belić.

Pištolji često “kruže” među novosadskim kriminalcima, pa se često događa da se u više krivičnih dela pojavi isti komad oružja. Njihovo poreklo i pravog vlasnika je skoro nemoguće otkriti, jer osim toga što su brojevi na cevi izbrušeni, kriminalci retko kada priznaju gde su nabavili oružje.

"Na sudu se uvek brane da su pištolj kupili na Najlon pijaci od nepoznate osobe. Malo je verovatno da na pijaci neko uz usisivače i nameštaj prodaje i oružje, ali ovakvim izjavama osumnjičeni štite one koji su ih naoružali ispod ruke",
kaže Belić.

Pojedine se cevi na ulici nađu posle obijanja kuća i vikendica, ili ih donesu krijumčari iz Bosne.

"Nakon minulih ratova u okruženju su ostale velike količine oružja u skoro svakom domaćinstvu. Ljudi ga se rešavaju za male pare i ne pitaju gde će i u čijim rukama završiti"
, dodaje balističar.

Poznavalac crnog tržišta u Novom Sadu kaže da je do pištolja lako doći, samo treba znati gde da ga potražite.

"Činjenica je da uz svaku kriminalnu delatnost ide i pištolj. Kod svakog većeg dilera u gradu može se nabaviti i pištolj, i to po povoljnoj ceni
", kaže sagovornik „Blica“, insistirajući na anonimnosti.

On dodaje da se na crnom tržištu pištolj se može nabaviti za 200 do 250 evra, ali cena je drastično niža ukoliko je pištolj „vruć“. Takođe, narkomani ih često prodaju u bescenje.

"Kada mu je frka za novom dozom, narkoman će pištolj, koji je prethodno ukrao u nekoj kući ili vikendici, prodati za manje od 100 evra, što je jeftinije od para boljih patika", kaže sagovornik.

Drugi način na koje oružje stiže na ulicu je falsifikovanje nabavne dozvole za oružje.

To se radi kada se kupuju kvalitetniji i skuplji komadi. Kupac kod legalnog prodavca oružja dođe sa dobro urađenim falsifikatom nabavne dozvole iz Raške ili Novog Pazara. Trgovac mu oružje uredno proda, a legalni trgovci oružjem nisu obavezni da obaveštavaju policiju o prodatim cevima. To treba da učini vlasnik pištolja. Zbog toga takva trgovina često prođe neopaženo.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.