Registrovan signal nestalog aviona

Britanska agencija je, pozivajući se na izvore bliske istrazi, prenela i da registrovani signali, međutim, nisu dovoljni da se utvrdi lokacija aviona i njegovo tehničko stanje.

Prema tom izvoru, signali su poticali od sistema za održavanje kvarova koji su bili spremni da komuniciraju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla da bude uspostavljena, jer "Malezija erlajnz i drugi nisu bili pretplaćeni na kompletan servis za rešavanje problema".

Rojters navodi da su dva izvora, upoznata sa istragom o nestanku aviona pre pet dana, izjavila su da kompanije "Boing" i "Rols-Rojs" nisu primali nikakve podatke o održavanju sa aviona nakon što su piloti ostvarili poslednji kontakt.

Poslednji kontakt s kotrolorima leta avion je imao kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru.

Veza sa avionom “Malezija erlajnza” (Malaysia Airlines) sa 227 putnika i 12 članova posade izgubljena je približno dva sata posle poletanja iz glavnog grada Malezije Kuala Lumpura 7. marta za Peking.

U potrazi za avionom angažovane su avijacija i mornarice Malezije, Kine, Singapura, Vjetnama, Filipina, Indonezije, Indije i SAD.

Portparol Bele kuće Džejms Karni izjavio je da bi na osnovu nekih preliminarnih novih infromacija mogla biti pokrenuta dodatna potraga u Indijskom okeanu.

"Konsultujemo se sa partnerima iz sveta o odgovarajućim sredstvima za rasporedjivanje"
, rekao je on.

Asošijeted pres izveštava da su i malezijske vlasti proširile danas svoju potragu zapadno ka Indiji.

B92

Pogledajte još