PUTNIKA I LETELICE I DALJE NEMA: Nestali avion je ipak otet!

Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas da istraga nestanka aviona na letu MH 370 veruje da su komunikacije na njemu namerno onesposobljene i da je on skrenuo sa leta ka Pekingu i leteo još više od sedam sati. Nadžib je na konferenciji za novinare rekao da vlasti sada pokušavaju da avionu uđu u trag na dva moguća "koridora" - severnom, od severnog Tajlanda preko granice sa Kazahstanom i Turkmenistanom, i južnom koridoru, od Indonezije ka južnom Indijskom okeanu, preneo je AP.

Sistemi za komunikaciju ugašeni su u razmaku od 14 minuta, što ukazuje na to da „boing 777“ sa 239 putnika nije imao tehnički kvar

Avion „boing 777“ leteo je na relaciji Kuala Lumpur - Peking kada je u gluvo doba noći nestao sa radara. Istražitelji su otkrili da su sistemi za komunikaciju ugašeni u razmaku od 14 minuta, što ukazuje na to da se letelica nije srušila usled tehničkog kvara jer bi u suprotnom oba sistema istovremeno bila isključena. Američki stručnjaci su otkrili da se jedan sistem ugasio u 1.07, a drugi u 1.21. Upravo u tom trenutku je pilot kontroli leta rekao „laku noć“, što je neuobičajen pozdrav, a tada je avion i nestao sa radara.

Ako je ova informacija tačna, onda je sigurno da je avion nestao sa nečijom očitom namerom i da u pitanju nije nesrećan slučaj“, rekao je Džon Nejs, stručnjak za avijaciju, za Ej-Bi-Si (ABC).

Ovaj izveštaj se poklapa sa ranijim, u kojem se navodi da je avion leteo još najmanje četiri sata nakon nestanka sa radara. Zbog toga je i potraga proširena na područje indijskog okeana. U pretragu se uključio i američka krstarica „USS Kidd“. List „Volstrit žurnal“ je ranije objavio da postoji mogućnost da je pilot ili neko od osoblja ili otmičara ugasio odašiljač kako se avion više ne bi video na radaru, a da bi otputovao u neku drugu zemlju. S obzirom na to koliko je vremena još avion mogao da leti sa punim rezervoarom, mogao bi da se nalazi u Saudijskoj Arabiji ili Pakistanu.

Inače, u potragu za nestalim avionom se uključila i Indija, čije je ministarstvo obrane naredilo da indijski vojni brodovi i avioni tragaju na području Andamana i Nikobara.

Na internetu se pojavila još jedna (ne)realna teorija o nestanku aviona. Naime, sve je više onih koji tvrde da je reper Armando Kristijan Peres, kome je umetničko ime Pitbul, predvideo nestanak aviona još 2012. U jednoj svojoj pesmi peva „Sada ide u Maleziju. Dva pasoša, tri grada, dve zemlje, jedan dan“. Teoretičari zavera tvrde da se „dva pasoša“ odnose na ukradena dokumenta dvojice putnika, „tri grada“ se odnose na glavne gradove Malezije, Kine i Vijetnama, a „dve zemlje“ se odnose na Maleziju i Vijetnam.

Izvor: Alo.rs
Foto: AP/Lai Seng Sin

Pogledajte još