Pojavio se transkript poslednja 54 minuta komunikacije sa posadom nestalog aviona

Transkript otkriva posljednju komunikaciju između kokpita nestalog aviona i kontrole leta sve do poslednje poruke iz kobnog aviona koja je glasila 'Dobro, laku noć' odnosno otkriva njihovu komunikaciju tokom perioda kada je, kako veruju istražitelji, avion već bio sabotiran, javlja The Telegraph.

Poruka koja se može smatrati neobičnom je ona u 1.07 sati. Tada je iz kokpita rečeno da avion leti na visi od 35.000 stopa što je takođe ponovljeno u pozivu šest minuta ranije. No Steve Landells bivši pilot kompanije British Airways ne smatra to sumnjivim. On je kazao kako je pilot mogao zaboraviti ili možda nije bio siguran je li kontrolorima rekao da je dosegao visinu.

- To nije neobično - rekao je Landells.

Jedan od razloga koji pobuđuje sumnju da je nestanak aviona nameran je da se oštro skretanje na zapad i gubitak komunikacije dogodio tokom prebacivanja kontrole leta s Kuala Lumpura na Ho Ši Min.

Transponder aviona je onesposobljen dva minuta posle zadnje poruke.

- Da sam ja hteo da otmem avion, to bi bio trenutak u kojem bih to učinio, rekao je Stephen Buzdygan, takođe bivši pilot British Airwaysa. Dodao je da je moglo biti rupe u komunikaciji između dve kontrole leta.

Završen je drugi dan potrage za dva misteriozna predmeta koja su zabilježili američki sateliti, a za koje se sumnja da pripadaju nestalom Boeingu 777 kompanije Malaysia Airlinesa koji je nestao u subotu 8. ožujka nakon što je iz Kuala Lumpura poletio prema Pekingu.

Drugi dan potrage u južnom delu Indijskog okeana završio je bez novih otkrića pa se pretraživanje nastavlja sutra kada će se uključiti dodatna vozila

Russell Adams, pilot jednog od australijskih aviona koji predvodi potragu, još ranije je izjavio da su im vreme i vidljivost danas išli na ruku, no ipak konkretnih rezultata nije bilo.

Malezijski ministar saobraćaja Hishammuddin Hussein je na današnjoj konferenciji za medije porodice putnika nestalog aviona obavestio o toku potrage.

Pre nego što otkrijemo lokaciju crne kutije, moramo suziti područje pretrage – rekao je Hussein i dodao kako je upravo sužavanje teritorije trenutno u fokusu pretrage.

Warren Truss, australijski premijer, rekao je da objekti uočeni pre četiri dana verovatno više ne plutaju pa ih je stoga teže pronaći, a australijski ministar obrane celu je operaciju nazvao 'logističkim košmarom'

Na područje na kojem su primećene moguće krhotine aviona, 2500 kilometara jugozapadno od Perta na jugu Indijskog okeana, poslata su četiri vojna aviona i usmereno je šest trgovačkih brodova. No, juče nije ništa pronađeno.

Iako tek treba utvrditi jesu li predmeti, od kojih je jedan dug 24 metra, uočeni u okeanu doista delovi nestalog aviona, Džon Jung iz australijske državne kancelarije za pomorsku sigurnost rekao je da je to "verovatno najbolji trag do sada". Ipak, napominje se da ti predmeti mogu biti delovi nekog drugog aviona ili to pak može biti nešto što je palo s teretnih brodova.

Reč je o jednom od najnepristupačnijih mesta na svetu, ali ako dole nečeg ima, mi ćemo to pronaći – rekao je australijski premijer Toni Abot, javlja BBC.

Izvor: Večernji list
Foto: Beta - AP - Kyodo News

Pogledajte još