Kod Mađara za hranu, u Rumuniju po farmerke

Ulaskom Mađarske, Bugarske i Rumunije u EU, situacija oko pogranične trgovine totalno se okrenula: sad naši građani idu u Rumuniju da kupe jeftinije farmerke, u Bugarsku po odeću i obuću, u Mađarsku po hranu. A pre desetak godina bilo je obrnuto.

“Idem u Temišvar uglavnom da kupim garderobu. U autletu „Roberto Botičeli“ ima vrhunskih stvari, cena ženskih čizmica, koje u Beogradu koštaju 52.000, iznosi 9.000 dinara”,
kaže Marinel Cuculj iz Vršca i napominje da su cene „odlične tokom čestih akcija i rasprodaja“.

U Rumuniji je PDV 24 odsto, ako se potroši više od 160 evra, porez se na granici vraća, što je dodatna ušteda za naše građane.

Granične prelaze u okolini Subotice ne koriste samo Subotičani, već i Novosađani, Beograđani… Trguju uglavnom u najbližim mestima, Segedinu i Moraholomu, pored hrane kupuju garderobu i tehniku.

“U Mađarskoj kupujemo hranu. Kvalitetan sir tamo košta oko 400, dok je u našim prodavnicama 800 i više dinara”,
kaže Julija Juhas iz Subotice.

Dejan Cavnić iz Subotice kaže da je putovanje do Mađarske skraćeno za 20 kilometara od kada je izgrađen granični prelaz Bački Vinogradi – Ašotholom.

“Kupovinom namirnica i sredstava za higijenu u Mađarskoj možemo uštedeti i do 50 odsto kućnog budžeta. Izbor je veliki, kvalitet dobar, a cene niže”,
kaže Cavnić.

Ko u Mađarskoj potroši najmanje 160 evra, na granici dobije povraćaj poreza (AFU).

“Televizor koji u Subotici košta 37.000 dinara platio sam u Segedinu na akciji 250 evra i još mi je na ime poreza vraćeno 27 odsto potrošenog novca. Dobre su i rasprodaje u segedinskom „Arkadu“
, rekao je Subotičanin Miroslav Temunović.

U Bugarskoj, gde se često snabdevaju građani Pirotskog okruga, hrana je jeftinija, ali, kažu Piroćanci, nije kvalitetna kao naša. Zato više kupuju takođe jeftiniju odeću, obuću, kućnu hemiju.

“Garderoba i obuća u Bugarskoj su jeftiniji nego kod nas. Još kada je na akciji, onda se baš isplati. Često idemo u šoping. Bebi-oprema je takođe jeftinija”
, priča Piroćanka Milica Ristić.

Izvor: Blic/ foto:AP