Za nestali avion isplaćeno 80 miliona evra odšštete

Naknade su stigle i na adrese porodica nestalih sa leta MH370 pošto malezijsku aviokompaniju pokriva lokalna osiguravajuća kuća koje je veći deo rizika prebacila na osiguravajuću kuću “Lojd” i druge na londonskom tržištu osiguranja i šire.

Iako nije zvanično potvrđeno da se avion na letu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta srušio, svejedno standardna procedura pretpostavlja da se svaki avion koji nije sleteo ili primio gorivo na tlu, u roku 48 sati, smatra se da je “uništen”.

Dejli mejl navodi da se ukupna isplata sastoje od dela za sam nestali avion malezijske kompanije plus odštete porodicama nestalih putnika, mada je za sada isplaćena naknada onim članovima porodicama koji su odsustvovali s posla ili se suočavaju sa drugim troškovima kao rezultat nestanka srodnika.

Ukoliko se utvrdi da su neki ili svih 239 ljudi u avionu poginuli, porodice će dobiti i odštetu u vidu premije za životno osiguranje.

Prema međunarodnim pravilama, aviokompanije su obavezne da isplate minimum od nešto preko 105.000 funti (125.500 evra) po poginulom putniku i dodatne novčane iznose ukoliko je aviokompanija kriva za nemar, pa se ta “odgovornost” potražuje i deli na 20 različitih osiguravajućih kuća.

Dejli meil navodi da iz “Lojda” pažljivo prate pokušaje da se uđe u trag nestalom avionu i da kuća “Atrium” koja pokriva rizik od akata terorizma, kao deo konzorcijuma londonske osiguravajuće kuće, moraće da isplati dodatnih 20 odsto ukoliko se ispostavi da je nestanak malezijskog aviona bio rezultat terorističkog napada.

Izvor: Blic

Pogledajte još