Panika? Namirnicama koje "život znače" preti nestanak zbog globalnog zagrevanja

Prema pisanju Hafington posta, neke od njih bi mogle da nestanu do 2050.
Kao na primer, mogla bi da nestane kafa, čije semenke potiču iz zemalja oko ekvatora, zone u kojoj temperature rastu brže nego na drugim mestima.

Stabla kafe arabike (na koju otpada 75 odsto ukupne svetske proizvodnje) osetljiva su na gljivu hemileia vastatrix koja izaziva truljenje biljke, a klimatsko zagrevanje je glavni uzrok širenja ove bolesti.

Jedna studija iz 2011. predviđa nestanak kafe arabike u Nikaragvi i Meksiku u toku narednih nekoliko decenija.

Temperature u Africi sve su veće i kakao će rađati sve manje.

Svet bi mogao da ostane i bez čokolade. Naime, 70 odsto kakaoa proizvodi se u zapadnoj Africi, gde će temperature porasti u proseku za 2,3 stepena do 2050. Cena kakaa bi mogla da “eksplodira”, a kockica ove mnogima omiljene poslastice pretvorila bi se u čist luksuz.

Globalno zagrevanje ne pogoduje ni vinogradima. Francuski vinogradari već sada primećuju promene: grožđe sazreva ranije i sadrži više šećera, a manje kiselina. Ukoliko se ovaj trend nastavi, vinogradari bi lako mogli da postanu “tehnološki višak”.

Hladne zime su preduslov za dobru jabuku. Previše blage zime imaju za posledicu manje plodove i slabiju berbu. Isto važi i za breskve, šljive, kajsije i kruške.

U grožđu se već poremetila optimalna ravnoteža šećera i kiselina

Bez vode nema života. To dobro znamo, ali ništa nam ne garantuje da ćemo je i dalje imati s obzirom na brzinu kojom se glečeri tope. Prema istraživanju koje je 2010. objavio američki Nacionalni savet za odbranu resursa, do polovine veka jedna trećina SAD suočiće se sa nestašicom vode.

Još jednom piću, posebno omiljenom među muškom populacijom, preti nestanak. Naime, jedan od osnovnih sastojka industrije piva je na udaru klimatskih promena – hmelj koji neće odoleti porastu temperatura.

Ukoliko naučnici ne uspeju da razviju vrste otpornije na vrućine i bolje sisteme navodnjavanja, budućnost velikog broja pivara biće pod velikim znakom pitanja.

Banana je sve manje otporna na sve veći broj insekata koji je napadaju

I na kraju svet bez banana. Poljoprivrednici Kostarike smatraju da je zagrevanje planete glavni krivac za nekontrolisano razmnožavanje faktora koji uništavaju ovu kulturu. Insekti, velika količina padavina i ekstremne vrućine nimalo ne pogoduju proizvodnji banana kojima se loše piše u budućnosti.

Izvor: Blic