NATO: Ne tražimo sukob, ali nećemo ustuknuti ako budemo izazvani

Foto: Beta-AP

"Ne tražimo sukob, ali nećemo ustuknuti ako budemo izazvani”, poručio je Rasmusen u saopštenju za medije, podsetivši da je NATO “vojna sila bez premca".

"Mi nismo samo vojni savez, već zajednica koja deli vrednosti koje svim ljudima donose slobodu i mir", piše u saopštenju.

On je najavio da će NATO pomoći Ukrajini da modernizuje svoje oružane snage, dok će istovremeno preispitati održivost dsadašnjih odnosa sa Rusijom.

Rasmusen je izjavio da NATO podržava najnovije mere za jačanje odbrane, kao što su manevri i raspoređivanje novih trupa na granicama Alijanse.

Transatlantska veza Amerike i Evrope je temelj bezbednosti Evrope i Severne Amerike”, istakao je generalni sekretar.

Američki predsednik Barak Obama i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izrazili su danas želju da Alijansa pojača svoje prisustvo u istočnoj Evropi zbog ukrajinske krize.

"Ne tražimo konfrontaciju ali nećemo ustuknuti ako nas izazovu", napisao je Rasmusen u saopštenju izdatom posle današnjeg sastanka sa Obamom u Briselu tokom koga je dominiralo pitanje Ukrajine.

Rasmusen je pozdravio odgovor SAD na "ilegalne i bezobzirne poteze Rusije u Ukrajini", posebno kada je reč o pripajanju Krima.

"Pridružujem se vašem pozivu za dodatne mere za jačanje naše kolektivne odbrane", posebno u vidu vojnih vežbi i raspoređivanju trupa, naveo je Rasmusen.

Obama je danas u Briselu tokom sastanka EU-SAD izrazio zabrinutost zbog toga što pojedine zemlje članice NATO smanjuju svoje doprinose Alijansi.

Da bi kolektivna odbrana bila delotvorna svi treba da doprinesu, rekao je tada Obama i dodao da situacija u Ukrajini podseća da "naša sloboda nije besplatna".


Beta, B92, Nadlanu

Pogledajte još