Nova zlatna groznica trese Ameriku

Amaterski tragači za zlatom pretražuju presušena korita reka u podnožju Siera Nevade koja je sredinom 19. veka privlačila hiljade lovaca za zlatom.

Amateri, avanturisti i porodice pretražuju po nekoliko puta nedeljno isušena rečna korita koja dugo vremena nisu bila dostupna i to istom tehnologijom korišćenom u doba velike zlatne groznice – seju rečni pesak kroz mreže koje zadržavaju zlatne grumenove.

Jedna od najgorih suša koje su pogodile Kaliforniju prisilila je lokalne i savezne vlasti da ograniče potrošnju vode stanovništvu . Nizak nivo vode u potocima i rekama ugrožava i riblji fond i životinjski svet .

Zbog suše su se nakon dugo vremena opet pojavile stare ceste , mostovi , železničke šine i odbačeni automobili . Suša je otkrila i ostatke rudarskog grada Mormon Islanda iz vremena zlatne groznice koji je poplavljen gradnjom brane pedesetih godina prošlog veka.

Prodavnice beleže i po 25% veću potražnju za predmetima poput lopata , kanti , mreža , gumenih čizama , mapi i knjiga o potrazi za zlatom .

Izvor: b92/ foto: Beta/AP