Radnici PIO fonda od utorka u štrajku

0

Zaposleni u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) stupiće u štrajk od utorka, 8. aprila, uz poštovanje minimuma procesa rada, najavila je danas predstavnica Sindikata zaposlenih Ljiljana Kremić.

Kremić je izjavila, nakon sednice Odbora tog sindikata, da štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada znači da će 30 odsto zaposlenih raditi, i to u sektorima poput Službe za veštačenja, ali i nekih drugih koje su od značaja za gradjane koji se obraćaju Fondu.

Predstavnici tog sindikata ne slažu se sa preporukama Državne revizorske institucije, koja se primenjuje od 21. marta i koja predvidja smanjenje zarada zaposlenih u tom Fondu do 30 odsto.

Kremić je rekla da ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispoštovani u roku od tri dana od početka štrajka, zaposleni će stupiti u generalni štrajk.

Predstavnici sindikata su još ranije najavili generalni štrajk ukoliko zahtev za izmenu uredbe o platama ne budu uvaženi.

Takođe su zatražili da se “ne dira” u njihova primanja pre početka primene Zakona o platnim razredima u javnom sektoru i izmene Uredbe za očuvanje postojećih plata. Kako su naveli, zaposleni u Fondu PIO rade “komplikovanije poslove od svih organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, a već sada imaju plate manje od njih”.

Sa smanjenjem koje je predvidjeno od 21. marta zaposleni u Fondu imaće manju platu od prosečne u Republici Srbiji, upozorili su još 25. marta predstavnici Sindikata nakon što su održali jednočasovni štrajk upozorenja.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.